Un celebru medic cere ca un medicament folosit în tratarea COVID să fie disponibil în farmaciile cu circuit deschis. Cel care a făcut această solicitare este managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi. E vorba de medicul Florin Roşu. Cunoscutul doctor a propus eliberarea medicamentului antiviral Favipiravir. El este folosit pentru tratarea COVID-19.

Managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi a susținut că punerea la dispoziţia pacienţilor a acestui medicament, pe bază de reţetă, ar genera o reducere a numărului de bolnavi cu forme medii din spitale. Florin Roşu a arătat că medicamentul la care a făcut referire ar urma să fie eliberat pe bază de reţetă completată, eliberată de medicul specialist, medicul de familie. Rețeta va fi decontată exclusiv de către stat.

Medicamentul, eliberat din farmaciile cu circuit deschis

Medicul este convins că un astfel de demers va duce, mai mult ca sigur, la reducerea numărului de internări în cadrul spitalului al cărui manager este. El va ajuta, în opinia sa, la transformarea formelor medii în forme severe şi tratarea pacienţilor cu forme medii la domiciliu.

„Propun ca antiviralul Favipiravir să poată fi eliberat din farmaciile cu circuit deschis. Sigur, acesta va fi eliberat pe bază de reţetă completată, eliberată de medicul specialist, medicul de familie, să fie decontată exclusiv de către stat.

Acest deziderat ne va duce, mai mult ca sigur, la reducerea numărului de internări în cadrul spitalului, de transformare a formelor medii în forme severe şi tratarea pacienţilor cu forme medii la domiciliu”, a afirmat Roşu.

Şeful Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi a arătat că, în acest moment, în unitatea medicală pe care o conduce sunt internate peste 250 de persoane. Acestea suferă de forme medii spre severe ale COVID-19. Medicul Florin Roșu a arătat că 65 de pacienţi se află în stare critică pe secţiile ATI ale spitalului.