Cea mai groaznică informație vine din China. O nouă pandemie cutremură omenirea. Este vorba de gripa aviară. Cazurile cresc alarmant la oameni. Experții sunt speriați de posibilitatea apariției unei mutații care ar putea face virusul mai contagios.

În acest an, în Chinam, a fost înregistrată o creștere a persoanelor infectate cu gripă aviară. Din acest motiv există o mare îngrijorare legate de apariția unei mutații a tulpinei care circula până în prezent și care a făcut ca virusul să fi devenit mai contagios, informează Reuters.

Oficial, guvernul chinez a raportat către Organizația Mondială a Sănătății un număr de 21 de infecții cu tulpina H5N6 a virusului gripei aviare. Comparativ, în 2020, China a raportat o singură infecție cu respectiva tulpină. Chiar dacă cifrele raportate nu se compară cu sutele de cazuri de persoane infectate cu tulpina H7N9 în 2017, actualele infecții sunt mult mai grave și provoacă forme grave ale bolii. Cel puțin șase persoane au murit, susține sursa citată.

Este un virus care provoacă o rată ridicată a mortalității

Thijs Kuiken, profesor de patologie comparată la Centrul Medical al Universității Erasmus din Rotterdam, a spus că numărul în creștere al cazurilor în China din acest an îl îngrijorează. El a ținut să sublinieze că vorbim de un virus care provoacă o rată ridicată a mortalității.

În acest moment, nu există cazuri confirmate de transmitere de la om la om. Conform OMS, sunt doar cazuri de transmitere de la animale (păsări vii) la oameni.

China este cel mai mare producător mondial de carne de pasăre. Crescătoriile de păsări de curte reprezintă un uriaș „rezervor” pentru virusurile care provoacă gripa aviară. Evoluția acestor virusuri reprezintă o reală îngrijorare pentru oamenii de știință, din cauza posibilelor mutații care ar putea conduce la un agent patogen care să se transmită cu ușurință de la om la om și să provoace, astfel, o pandemie.