Expertul trimis de OMS în România pentru a oferi asistenţă în lupta cu pandemia de COVID-19, dr. Heather Papowitz, a mers în vizită la Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara.

“Felicităm Guvernul că a decis să pună în aplicare măsuri mai dure”

În acest context, managerul de criză din cadrul OMS a apreciat decizia guvernanţilor de a impune restricţii suplimentare în România.

“Vrem să vedem situația în teren, efectiv, dincolo de statistici și de raportări. Să vedem exact ce se întâmplă. Cel mai bine este să lucrăm ca o echipă pentru a sprijini eforturile depuse.

Felicităm Guvernul că a decis să pună în aplicare măsuri mai dure. Ştim că, acum, este o presiune uriașă pe sistemul sanitar. Cel mai important este să ținem scăzut numărul de cazuri, să facem în așa fel încât pacienții să nu ajungă în spitale, să ridicăm presiunea de pe unitățile sanitare.

Așa că, această vizită este extrem de importantă și, la final, vom trage concluziile”, a declarat dr. Heather Papowitz, potrivit Opinia Timişoarei.

Dr. Heather Papowitz a cerut detalii despre programul Pandemic Controller, elaborat de dr. Virgil Musta

Reprezentantul OMS a mers la unitatea medicală din Timişoara pentru a observa condiţiile de tratament de acolo şi a afla ce nevoi au medicii aflaţi în prima linie a luptei cu noul coronavirus.

Dr. Heather Papowitz a vizitat zona unde se fac triajul şi evaluarea pacienţilor infectaţi cu COVID-19, dar şi secţia de radiologie, unde aceştia sunt evaluaţi imagistic. Mai mult, ea a dorit să afle şi detalii despre programul Pandemic Controller, elaborat de dr. Virgil Musta.

Pandemic Controller creează o legătură profesională, digitală, perfect securizată și gratuită, între spital și medicii de familie care au pacienți COVID, sub tratament, la domiciliu, se arăta într-o postare de pe pagina de Facebook a Primăriei Municipiului Timişoara din noiembrie 2020. Medicii de familie pot accesa fișele pacienților proprii care au trecut prin procesul de analize de la “Victor Babeș”: analize medicale, stadiu, recomandări de medicamente și dispozitive medicale, în funcție de tabloul clinic.

“Delegația reprezentanților OMS a ajuns la noi în spital, fiind interesați, în principal, de circuitul pacienților, de metode de diagnostic și tratament, de cum să fim proactivi ca să reușim să stăpânim această pandemie, să începem să avem o pantă de descreștere. Sperăm în ajutorul dânșilor și să vedem că se va termina acest val 4”, a precizat şi managerul unităţii medicale, prof. dr. Cristian Oancea.