Medicul Virgil Musta a fost trimis în judecată! DNA îl acuză de instigare la abuz în serviciu

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) anunță că medicul șef de secție la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Dr.Victor Babeș” Timișoara, Virgil Musta, a fost trimis în judecată. Acesta este suspectat că a convins trei asistente să lucreze pentru firma sa, în timpul serviciului. Alături de mediul Virgil Musta, au mai fost trimiși în judecată un medic și o asistentă.

Aceeași procurori anunță că au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Musta Virgil Filaret, asociat la o societate comercială cu profil medical și medic șef secție la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr.Victor Babeș” Timișoara, pentru instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Potrivit DNA, au mai fost trimiși în judecată și Manolescu Diana Luminița, director medical al spitalului menționat anterior și Albu Maria Diana, asistent medical coordonator al Ambulatoriului de boli infecțioase în același spital, fiecare pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul și Paica Dana Mihaela, medic la societatea comercială la care asociat era inculpatul prim menționat, pentru infracțiunea de instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Virgil Musta ar fi determinat trei asistente să lucreze pentru societatea unde este asociat

Rechizitoriul arată că, în perioada 21 iulie – 9 noiembrie 2020, Virgil Musta ar fi determinat trei asistente medicale să lucreze pentru societatea unde era asociat, în timp ce acestea se aflau la muncă la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr.Victor Babeș Timișoara.

De asemenea, se mai arată că acesta s-a folosit de influența sa ca șef medic de secție pentru a le determina pe acestea fie direct, fie prin intermediul Danei Paica, să preleveze probe biologice în vederea depistării infecției cu virusul SARS CoV-2, să încaseze contravaloarea testelor RT-PCR și să elibereze bonuri fiscale în beneficiul societății comerciale private la care acesta era asociat (utilizând o casă de marcat mobilă).

Cele trei asistente lucrau zilnic în intervalul orar 07:00 – 10:00 pentru societatea comercială a lui Virgil Musta, însă primeau salariu integral de la spital.

„La instigarea inculpatului Musta Virgil Filaret, în calitățile lor de director medical, respectiv asistent medical coordonator al Ambulatoriului de Boli Infecțioase, Manolescu Diana Luminița și Albu Maria Diana și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că nu au făcut niciun demers pentru constatarea abaterilor disciplinare și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare sau, după caz, sesizarea Comisiei de cercetare disciplinară în vederea sancționării celor trei asistente medicale. Mai mult, inculpata Albu Maria Diana ar fi întocmit iar inculpata Manolescu Diana Luminița ar fi aprobat foile colective de prezență în conținutul cărora au fost evidențiate formal orele lucrate de cele trei asistente. Astfel, inculpatul Musta Virgil Filaret le-ar fi determinat pe cele trei asistente să își încalce atribuțiile de serviciu reglementate de dispozițiile din Codul Muncii, Regulamentul intern al spitalului și fișa postului”, informează DNA.

Prejudiciul trece de 10.000 de lei

DNA mai arată că prejudiciul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr.Victor Babeș” Timișoara este de 12.173 lei. În acest timp, societatea la care Virgil Musta este asociat ar fi obținut foloase necuvenite în valoare de 172.508 de lei.

De asemenea, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr.Victor Babeș Timișoara a comunicat Direcției Naționale Anticorupție (DNA) că nu se constituie parte civilă în prezenta cauză.

Pe acest fond, s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra sumei de 12.173 de lei aparținând medicului Virgil Musta, aflată într-un cont bancar.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul Timiș cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse.