Alarmă epidemiologică în România! Variola maimuței se extinde. Virgil Musta: „Trebuie să fim prudenți”

Așadar, medicul a explicat că vaccinul protejează de această boală. Potrivit explicației oferite de Virgil Musta la România TV, variola maimuței nu este foarte contagioasă iar transmiterea este pe cale respiratorie, prin contact mai apropiat.

Chiar și așa, trebuie să fim prudenți. Medicul a subliniat că 1 din 10 cazuri la persoanele care au factori de risc sau persoane care au imunitate scăzută pot avea forme severe și se poate ajunge la deces.

„Vaccinul de variolă protejează de această boală. Este o boală care nu este foarte contagioasă. De obicei apare în familie sau se pot contamina persoanele care îngrijesc persoanele bolnave. Transmiterea este pe cale respiratorie, prin contact mai apropiat, prin tegumente, prin leziuni ale tegumentelor. Nu este la fel de contagioasă precum gripa sau COVID.

Trebuie să fim prudenți. Nu cred că suntem în pericol. Este o alarmă epidemiologică. Datorită faptului că populația trece dintr-o zonă în alta, există riscul ca o patologie cu care nu suntem obisnuiti în Europa să apară și aici.

Se poate transmite atât de la animal la om, cat și de la om la om. Nu există tratament specific. Simptome sunt dureri de cap, dureri de mușchi, febră, apoi apare o eruptive care inițial este de culoare roise.

În niciun caz nu apare o nouă pandemie. Țările care au anunțat mai multe cazuri sunt țări în care turismul este foarte dezvoltat. Se poate muri, 1 din 10 cazuri la persoanele care au factori de risc sau persoane care au imunitate scăzută pot avea forme severe și se poate ajunge la deces”, a declarat Virgil Musta la România TV.

OMS s-a reunit de urgență

Amintim că surse apropiate agenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) au declarat anterior pentru Reuters că OMS va organiza o reuniune de urgență, pentru a discuta despre variola maimuţei, care se răspândește din ce în ce mai repede, ajungând deja și în mai multe țări din Europa.

Sursa citată precizează că în cadrul discuțiilor se va vorbi despre riscurile pe care noua boală le prezintă la nivel mondial. În ceea ce privește comitetul care se va întruni, este vorba despre Grupul consultativ strategic şi tehnic pentru riscuri epidemice şi pandemice (STAG-IH), care consiliază OMS asupra riscurilor de infectare ce ar putea reprezenta o ameninţare pentru sănătatea globală.

Această reuniune de urgență vine după ce anterior, directorul biroului regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge, s-a arătat extrem de îngrijorat de modul în care se răspândește variola maimuței