Surse apropiate agenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) au declarat pentru Reuters că OMS va organiza o reuniune de urgență, pentru a discuta despre variola maimuţei, care se răspândește din ce în ce mai repede, ajungând deja și în mai multe țări din Europa.

Sursa citată precizează că în cadrul discuțiilor se va vorbi despre riscurile pe care noua boală le prezintă la nivel mondial. În ceea ce privește comitetul care se va întruni, este vorba despre Grupul consultativ strategic şi tehnic pentru riscuri epidemice şi pandemice (STAG-IH), care consiliază OMS asupra riscurilor de infectare ce ar putea reprezenta o ameninţare pentru sănătatea globală.

Această reuniune de urgență vine după ce anterior, directorul biroului regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge, s-a arătat extrem de îngrijorat de modul în care se răspândește variola maimuței, arată Reuters. 

Variola maimuței generează îngrijorări la nivelul OMS

El consideră că festivalurile, dar și petrecerile care vor urma în acestă vară sunt un mediu prielnic pentru ca virusul să se extindă mai departe.

„Pe măsură ce intrăm în sezonul estival în regiunea europeană, cu adunări în masă, festivaluri şi petreceri, sunt îngrijorat că transmiterea s-ar putea accelera, în condiţiile în care cazurile detectate până în prezent se numără în rândul celor care întreţin activităţi sexuale, iar simptomele sunt pentru mulţi nefamiliare”, a declarat Hans Kluge citat într-un comunicat.

Menționăm faptul că îngrijorările în rândul OMS au apărut după ce în ultima perioadă peste 100 de cazuri de infectare cu variola maimuțelor au fost raportate. În ceea ce privește modul de transmitere, se pare că virusul se răspândeşte prin contact direct şi are în general simptome uşoare.

Variola maimuței se extinde deja în Europa

Deși până acum variola maimuțelor a fost raportată doar în Africa, la finalul acestei săptămâni, agenţia sanitară guvernamentală anunța că mai multe cazuri suspecte de variola maimuţei au fost identificate în Ţările de Jos. Pe de altă parte, rezultatele finale ale testelor nu sunt deocamdată disponibile, a raportat agenția.

În același timp, mai multe cazuri au fost raportate și în alte țări din Europa în această săptămână, autorităţile din Germania descriind focarul drept ”cel mai mare înregistrat vreodată în regiune”.

Doar vineri, Spania a raportat 23 de noi cazuri confirmate de variola maimuţei, în principal în regiunea Madrid, unde cele mai multe infecţii sunt asociate cu un focar de la o saună pentru adulţi.

Având în vedere noul bilanț, în total, numărul cazurilor din Spania a ajuns în prezent la 30. Totodată, alte 23 de cazuri au fost confirmate în Portugalia, unde dintre acestea, nouă noi cazuri au fost depistate vineri.

Marea Britanie oferă un vaccin

Alte 20 de cazuri au fost depistate și în Marea Britaniei, unde autorităţile oferă un vaccin împotriva variolei lucrătorilor sanitari şi altor persoane care ar fi putut fi expuse.

În ceea ce privește situația persoanelor infectate, Agenţia de Securitate Sanitară din Marea Britanie a declarat că o mare parte dintre cazurile recente din această ţară şi din Europa au fost identificate la homosexuali şi bărbaţi bisexuali.

De cealaltă parte, Spania evaluează antiviralele, dar și vaccinurile, însă până în prezent toate cazurile au simptome ușoare, nefiind nevoie de un tratament specific.

Referitor la cazurile din Portugalia, autoritatea sanitară susține că acestea rămân sub monitorizare clinică, adăugând însă că niciun pacient nu a avut nevoie de internare.