Președintele Sindicatului Liber Aluministul din cadrul ALRO Slatina a venit cu vești proaste azi, în cadul unei conferințe de presă. Potrivit lui Constantin Popescu, fabrica riscă să se închidă deoarece nu a primit încă banii conform schemei de ajutor de stat.

„ALRO se află într-o situaţie extraordinar de delicată, aceea de a-şi închide activitatea într-un timp extrem de scurt.

Cu toată responsabilitatea, vă spun că ultimul salariu de la ALRO, pe care muncitorii pot să-l primească, în momentul actual, va fi pe 26 august 2020. Aşa cum aţi văzut, ALRO va trebui să primească o sumă de bani de la Guvernul României.

Acei bani nu au ajuns niciodată (…) Cu certitudine, cu responsabilitate, vă spun că ALRO nu va primi niciun ban şi cu certitudine se va închide.

Este vorba de o sumă de ordinul a 40-50 de milioane de dolari, bani care nu se dau toţi odată, ci în tranşe, în funcţie de cum bugetul va permite.

Nu e vorba numai de ALRO, e vorba de toate întreprinderile consumatoare de energie din ţară şi de toată metalurgia, de chimie, de industrie alimentară, nu e vorba numai de ALRO aici”, a declarat Constantin Popescu.

Ludovic Orban făcea promisiuni că marii consumatori industriali vor fi ajutați

Sindicaliștii au subliniat că Ludovic Orban a anunțat, în urmă cu o lună, faptul că marii consumatori industriali de energie vor beneficia de ajutoare de stat, dar banii nu au ajuns încă la companii.

Guvernul României a adoptat OUG-ul prin care se instituie schema de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice.

Nici până la această dată nu ne-am primit banii care ne revin de drept”, se precizează într-un comunicat al Sindicatului Liber Aluministul.

Popescu a afirmat că ALRO ar trebui să primească prin schema de ajutor de stat pentru marii consumatori industriali de energie o sumă de circa 40-50 de milioane de dolari şi de aceeaşi schemă de ajutor de stat ar trebui să beneficieze şi alţi mari consumatori industriali de energie.

În plus, sindicaliștii au spus că 20 de mii de persoane vor fi afectate direct sau indirect de închiderea ALRO Slatina. Acesta a făcut referire, în principal, la angajații companiei și la familiile acestora.