Premierul Ludovic Orban a reacționat în cadrul unei conferințe de presă la declarațiile profesorului Alexandru Rafila. Orban consideră că propunerea acestuia în privința obligativității purtării măștii în familie „este o prostie” care nu poate fi impusă niciodată de vreun Guvern. El a precizat că și PSD a „făcut campanie” pe tema asta, dar acest lucru nu se va întâmpla.

„Nu putem sa impunem o astfel de regulă. Ce se întâmplă într-o familie depinde de familia respectivă, nu putem impune noi astfel de reguli. Am mai auzit prostia asta, s-a făcut campanie și de către PSD că Guvernul vrea să introducă obligativitatea măștii in familie. Asta e o prostie! Niciodată un Guvern nu poate să impună așa ceva”, a declarat, luni, premierul Ludovic Orban.

Amintim că, profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a precizat că ar trebui regândită interacţiunea copiilor cu persoanele vârstnice din familie, odată cu începerea şcolii. Fiecare familie, fiecare casă ar putea stabili pentru asta un set de reguli proprii. Spre exemplu, atunci când are loc o interacțiune între copil şi bunic, fiecare dintre ei să poarte mască sau să respecte pe cât posibil o anumită distanţare.

„Ceea ce cred că ar mai fi de făcut odată cu începerea şcolii ar fi regândirea interacţiunilor pe care le vor avea copiii cu persoanele vârstnice din familie, care nu trebuie evitate, dar trebuie oarecum, nu reglementate, dar să respecte anumite proceduri interne ale familiei, în care interacţiunea cu vârstnicii care au boli cronice să fie oarecum la distanţă, să se ia măsurile legate de mască.

Utilizezi masca şi în casă, de exemplu, dacă vreau să stau cu bunicul meu, şi o utilizează şi el. Nici lucrul acesta nu a fost discutat, dar e legat de începerea şcolilor în mod evident”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit Digi24.