Alexandru Rafila speră ca situația actuală privind coronavirusul să nu fie una foarte complicată. În plus, acesta a subliniat că măsurile de protecție se vor menține și de Crăciun.

Reprezentantul României la OMS a ținut să menționeze că dacă situația se înrăutățește trebuie luate măsuri administrative. Profesorul a mai spus că este important să ne vaccinăm antigripal în sezonul rece deoarece este posibil ca gripa sezonieră să se suprapună cu pandemia de coronavirus.

„Sper, ca de Crăciun să nu avem o situaţie foarte, foarte complicată.

Cu siguranţă recomandările se vor menţine. Dacă nivelul de îmbolnăvire va fi asemănător cu cel din această perioadă, atunci ne vom putea desfăşura activitatea în parametrii în care o desfăşurăm şi acum, dacă lucrurile se vor înrăutăţi sigur că atunci trecem peste aşa-zisele opinii ale experţilor şi vor trebui luate probabil măsuri administrative care trebuie asumate în acel moment.

Nu ştiu vă să spun ce ar însemna asta”, a afirmat Alexandru Rafila.

Îndemn la vaccinare

Alexandru Rafila a mai spus la Digi 24 că el nu vrea să se gândească la faptul că lucrurile ar putea evolua negativ. Acesta a mai spus că este important să ne pregătim din timp.

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a ținut să sublinieze că suprapunerea gripei sezoniere cu pandemia de coronavirus ar putea afecta negativ sistemul sanitar din România.

„Eu nu vreau să pun problema că lucrurile vor evolua într-un mod aşa dramatic, dacă ne pregătim din timp, dacă ne vaccinăm antigripal, pentru că şi asta va condiţiona sezonul rece.

Evident că infecţia gripală care se suprapune cu infecţia cu noul coronavirus agravează lucrurile, nu numai la nivel individual, ci şi la nivelul sistemului de sănătate care odată este suprasolicitat de coronavirus şi o suprasolicitare dublată de infecţia virală poate să îl pună în mare pericol”, a completat profesorul Alexandru Rafila.

Sursă foto: INQUAM Photos / Alexandru Prepelita