Când vom arde primele gaze din Marea Neagră

Începând cu anul 2011, lucrările de explorare geologică din perimetrul EX-30 Trident sunt efectuate, în calitate de Operator, de compania LUKOIL Overseas Atash B.V. (care este deținută în proporție de 100% de Compania Publică pe Acțiuni LUKOIL) în baza Acordului de Concesiune încheiat cu Guvernul României. În acest moment cota de participare Romgaz în Acordul de Concesiune este 10%, LUKOIL deține 72%, iar PanAtlantic Petroleum Ltd 18%.

 

CITEŞTE ŞI Cât «aur negru» se ascunde în Marea Neagră

Adâncimea apei în cadrul perimetrului EX-30 Trident fluctuează de la 300 la 1200 metri. Suprafața perimetrului este de 1.006 km2. Sonda LIRA – 1X este situată la aproximativ 170 km (90 milemarine) de la țărm, adâncimea apei fiind de aprox. 700 m. Sonda a fost forată până la adâncimea de 2.700 m (8.858 picioare), cu ajutorul platformei semisubmersibile de foraj marin ”Development Driller II”, aparținând companiei TransOcean Ltd.

CITEŞTE ŞI Mariana Gheorghe, Petrom: "Marea Neagră poate transforma România într-un lider regional"

 

La finalizarea lucrărilor de foraj, sonda a fost trecută în conservare, în vederea efectuării lucrărilor ulterioare de evaluare a zăcământului LIRA. Conform rezultatelor preliminare ale analizei datelor obținute în timpul forajului, precum și ale investigațiilor geofizice, sonda LIRA – 1X a întâlnit un rezervor de gaze cu o grosime de 46 metri. În conformitate cu datele seismice, suprafața zăcământului poate atinge 39 km2 iar rezervele, care urmează a fi confirmate de forajul de evaluare, pot depăşi 30 miliarde metri cubi de gaze naturale. Succesul sondei LIRA – 1X a dus la o diminuare a riscurilor în ceea ce privește lucrările viitoare de investigații geologice pentru o serie de prospecte care reprezintă un potențial semnificativ în ceea ce privește conținutul de resurse, localizate atât în apropierea structurii LIRA, cât și în alte zone ale perimetrului.

Programul lucrărilor viitoare, planificate pentru 2016, include o reprocesare a datelor seismice și forajul pe zăcământul LIRA a unei sonde de explorare 2 evaluare, în vederea confirmării volumului descoperirii și a confirmării potențialului de hidrocarburi. “Pentru Romgaz parteneriatul în explorarea platformelor din Marea Neagră reprezintă o direcţie nouă de dezvoltare a afacerii precum și a portofoliului de zăcăminte. Suntem o companie cu experiență de peste 100 de ani în lucrări on-shore, dar suntem deschiși pentru noile provocări ale lucrărilor off-shore şi ne bucurăm să avem parteneri cu experiență în domeniu.” – Virgil Marius Metea, Director General– SNGN Romgaz SA Mediaş.

UPDATE: Cum se comportă acțiunile Romgaz după descoperirea zăcământului din Marea Neagră

 

CITEŞTE ŞI Cât «aur negru» se ascunde în Marea Neagră

CITEŞTE ŞI Mariana Gheorghe, Petrom: "Marea Neagră poate transforma România într-un lider regional"

Când vom arde primele gaze din Marea Neagră

Bogățiile din Marea Neagră, mană cerească pentru business-urile conexe. Afaceri de patru ori mai mari pentru Vega Offshore