Premierul Nicolae Ciucă a dat o veste pe care o aștepta o țară întreagă. În urma deciziei luate, se vor facilita atât exportul, cât și realizarea de investiții străine în România.

Este o veste minunată pentru mediul de afaceri

Prim-ministrul a spus că a discutat cu oameni de afaceri din România și din Belgia despre începerea unui proiect care va facilita exportul de mărfuri, dar și investițiile străine în țara noastră. Acest proiect se va dezbate în cadrul ședinței de Guvern care va avea loc astăzi.

„În ședința de Guvern de astăzi, o să avem pe agendă o hotărâre, o decizie cât se poate de importantă, decizie pe care o așteaptă de mult timp mediul de afaceri. La întâlnirea pe care am avut-o cu oamenii de afaceri din Belgia și din România prezenți în Belgia, s-a discutat acest subiect al deschiderii pe care Guvernul o manifestă față de mediul de afaceri și investitori și, desigur, așteptările pe care aceștia le au de la noi, în sensul în care să continuăm să fundamentăm tot ceea ce înseamnă măsurile economice și fiscale pentru a facilita investițiile în România. Precum și organizarea structurală, astfel încât, să putem să avem un proiect care să poată să asigure coordonarea și comunicarea cu mediul de afaceri.”, a declarat Nicolae Ciucă.

Acesta a dezvăluit de asemenea cum se va numi proiectul.

„Acest proiect se va numi începând de astăzi Agenția Română pentru Investiții Străine și Promovarea Exporturilor. Este o structură pe care va trebui să o încadrăm cu resursa umană competentă. Este o structură căreia trebuie să-i asigurăm cadrul procedural de funcționare, astfel încât, să fie cât se poate de deschisă, cât se poate de eficientă în ceea ce înseamnă, așa cum rezultă și din denumire, promovarea exporturilor românești și, desigur, facilitarea investițiilor străine în țara noastră.”, a adăugat premierul.

Se vor utiliza bani din PNRR

Nicolae Ciucă a mai spus că se va lua o hotărâre de Guvern prin care se vor utiliza bani din Planul Național pentru Redresare și Reziliență, în vederea modernizării transportului.

„Totodată, pentru că am vorbit de infrastructură de transport, vom avea două hotărâri. O hotărâre de Guvern prin care vom folosi bani din PNRR. Este vorba despre 1 miliard de lei care vor fi folosiți pentru modernizarea locomotivelor și trenurilor, astfel încât, să facilităm accesul la condiții de transport moderne în țara noastră, iar celălalt proiect este un proiect care face parte din Programul Operațional de Transport 2021-2027.”, a spus premierul.

Acesta a menționat că este un proiect destinat municipiului Cluj-Napoca, cu scopul diminuării traficului și asigurarea accesului la autostrada A3.

„Este un proiect destinat municipiului Cluj-Napoca, prin care se realizează atât diminuarea traficului, practic scoaterea traficului din municipiul Cluj-Napoca, și asigurarea conectivității cu Autostrada A3. Este un proiect consistent, de aproximativ 7 miliarde de lei. Sunt convins că este în beneficiu, nu doar al clujenilor, ci și al tuturor celor care au nevoie de acces cât mai facil la infrastructura de transport și obiectivele economice din zona metropolitană a municipiului Cluj-Napoca. Acestea fiind zise, vă mulțumesc și vă doresc o zi bună!”, a încheiat Nicolae Ciucă.