Ministerul Finanțelor a încasat joi 173 milioane de lei, ca urmare a îndeplinirii obiectivului de a conecta 150.000 de case de marcat la sistemul informatic al Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Ministerul Finanțelor anunță că s-a ajuns la 14% din suma totală alocată prin PNRR

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a spus că adăugând și prima tranșă, care a fost încasată în urmă cu două săptămâni, am ajuns la 14 procente din suma totală alocată ministerului pentu PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență)

„Adăugând și prima tranșă încasată în urmă cu două săptămâni, cea de 82 de milioane de lei, ajungem, astăzi, să avem aproape 14% încasări din alocarea totală destinată ministerului prin programele asumate din PNRR. Vreau să îi felicit și pe colegii de la Ministerul Muncii care au încasat, alături de noi, și prima și a doua oară și sperăm că în curând să fim tot mai mulți cu vești bune despre tragerile din acest plan ambițios și necesar pentru România”, a declarat acesta.

Odată cu conectarea celor 150 de mii de case de marcat, mediul de afaceri are posibilitatea să deducă din impozitul pe venit/profit a cheltuielilor ocazionate de achiziția și punerea în funcțiune a aparatelor de marcat fiscale electronice (AMEX-uri).

Potrivit datelor disponibile la ANAF, valoarea totală a deducerilor din impozitul întreprinderilor, aferentă achiziției aparatelor de marcat electronice fiscale (AMEF), este de peste 334 milioane lei.

Următoarea tranșă, în valoare de 105 milioane de euro, se va încasa la începutul lui 2023 și este condiționată de conectarea la ANAF, până la sfârșitul anului acesta, a unui număr de minim 600.000 de case de marcat.

Vești importante de la Comisia Europeană legate de procentul de 9,4% alocat pensiilor

După mai multe discuții avute în aceste zile cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul Nicolae Ciucă a reușit să elimine procentul de 9,4% din PIB alocat pensiilor.

Se pare că acest procent va fi înlocuit cu un indicator de disciplină financiară ce presupune creșterea vârstei de pensionare pentru toți angajații. De asemenea, indicatorul va presupune și imposibilitatea ca pensia sa depășească salariul în plată. Mai precis, dacă procentul de 9,4% va fi eliminat, Guvernul va reuși să majoreze pensiile începând cu 1 ianuarie 2023.

„A arătat că Romania va insista și va continua discuțiile cu Comisia asupra jaloanelor legate de reforma sistemului de pensii, inclusiv pe înlocuirea plafonului de 9.4% din PIB cu un alt mecanism de referință, pe menținerea în rezervă a producției de energie bazată pe cărbune și pe ajustări ale unor proiecte de infrastructură de transport”, a transmis premierul într-un comunicat de presă.

De asemenea, liderul PSD Marcel Ciolacu a confirmat că acel procent va fi scos din PNRR.

„Nu, nu există niciun plafon în nicio țară din Europa, deci mi se pare corect ca acel plafon să fie scos, mai ales că noi nu ne putem asuma un plafon pentru următorii 50 de ani, este o aberație”, a declarat acesta.