MAE a emis o atenționare de călătorie pentru Grecia. Angajații din domeniul transportului maritim intră în grevă

Luni seara, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a venit cu o avertizare de călătorie pentru românii care doresc să meargă în Grecia. MAE spune că marți este programată o grevă a angajaților eleni din domeniul transportului maritim.

Așadar, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) spune că românii aflați permanent sau temporar în această țară trebuie să știe că navele din portul Pireu vor fi blocate în cursul zilei de marți, 25 octombrie, în intervalul orar 12:00 – 24:00. Amintim că din acest port pleacă navele care asigură cursele către insulele din Marea Egee.

Românii pot cere asistență consulară

Nu în ultimul rând, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) mai spune că românii pot cere asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena (+302106710035) și al Consulatului General al României de la Salonic (+302310340088). MAE mai spune că aceste apeluri vor fi redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

Ministerul Afacerilor Externe a mai spus că cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă (+306978996222) și al Consulatului General al României de la Salonic (+306946049076).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet https://atena.mae.ro, https://salonic.mae.ro, www.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (https://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie.

Oamenii trebuie să își planifice atent călătoria

Planificarea unei călătorii în străinătate presupune, în primul rând, o informare corectă asupra condiţiilor de intrare şi regimul de şedere din ţara de destinaţie.

Fie că vorbim de condiţiile privind traficul auto, legislaţia vamală, utilizarea cărţilor de credit, sau regimul de călătorie al animalelor de companie, cetăţenii români trebuie să ţină cont de faptul că există anumite particularităţi naţionale care trebuie respectate în funcţie de ţara în care se efectuează deplasarea.

În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe consideră că este necesar ca fiecare cetăţean român să conştientizeze riscurile asociate unei călătorii în străinătate şi să îşi asume în mod individual responsabilitatea pentru reducerea acestora.

Prin intermediul rubricii “Sfaturi de călătorie”, Ministerul Afacerilor Externe îşi propune să pună la dispoziţia cetăţenilor români care doresc să se deplaseze in străinătate câteva informaţii utile de călătorie pentru majoritatea statelor lumii.

Pentru a preveni apariţia unor situaţii neplăcute, este recomandat ca cetăţenii români să se informeze asupra reglementărilor specifice statului în care urmează să călătorească!