Nenorocirea care ne va lovi în 2021! Va fi o dublă recesiune. E fără precedent ce se va întâmpla în acest an. Pandemia de coronavirus a lovit crunt. Pe lângă criza sanitară, cea economică va secătui pur şi simplu Europa.

Recesiunea va lovi crunt

Recesiunea va lovi crunt Europa. Totul se întâmplă din cauza escaladării restricţiilor legate de pandemia de Covid-19. Acestea au încetinit semnificativ activităţile economice în zona euro. Mai mult, se întăresc temerile că blocul se va confrunta cu o dublă recesiune, potrivit celor mai importanţi şi urmăriţi indicatori, relatează Financial Times

Călătoriile, grav diminuate

Călătoriile în scop turistic şi profesional, precum şi încrederea consumatorilor şi cheltuielie de consum au scăzut în primele săptămâni din 2021. Indicatorii de activitate oferă informaţii în timp real aproape despre economie, spre deosebire de statisticele oficiale.

Un economist senior specializat în zona euro al ING, Bert Colijn, a spus că activităţile continuă să aibă o tendinţă descendentă.

Spre deosebire de scăderea bruscă, accentuată consemnată de economia zonei euro în primăvara trecută, în primul val al pandemiei, noua creştere a infecţiilor durează mai mult. Astfel, provoacă un declin mai lent dar mai constant al activităţilor.

Amplifică şi mai mult riscul unui val întârziat de falimente. Totul se întâmplă dacă măsurile generoase de sprijin guvernamental nu vor fi menţinute, mai spune Colijn.

Economiştii, în alertă

Economiştii anticipează că scăderea estimată a producţiei în zona euro în ultimele trei luni ale anului 2020 – Oxford Economics şi Nomura prognozează o contracţie între 1,8 şi 2,3% – va fi urmată de o altă scădere în primul trimestru din 2021.

Totul se va întâmpla în multe dintre principalele economii ale blocului, inclusiv în Germania şi Italia. Acest lucru ar putea împinge zona euro în a doua recesiune, definită ca două trimestre consecutive de creştere negativă, în mai puţin de doi ani.

”Ne aşteptăm ca economia zonei euro să înceapă anul 2021 cu o recesiune dublă, cu o a doua contracţie trimestrială consecutivă a PIB-ului (în primul trimestru], mai mult ca sigur după prelungirea şi înăsprirea restricţiilor pentru Covid-19 din ultimele săptămâni.”, spune Katharina Utermohl, economist european senior la Allianz.

Chiara Zangarelli, economistă la Nomura, a declarat că lansarea vaccinurilor este încurajatoare. Pe măsură ce restricţiile au fost prelungite, perspectivele pentru produsul intern brut al zonei euro din primul trimestru au devenit mai sumbre.

Daniela Ordonez, economist la Oxford Economics, a declarat că scăderea activităţii ”ar putea fi doar începutul unei noi etape de deteriorare a situaţiei de sănătate a blocului”. Se invocă riscul apariţiei unor variante mai contagioase ale virusului.

Creşterea cazurilor şi restricţiile lovesc economiile unor ţări care evitaseră anul trecut cele mai grave daune. În Germania şi Olanda, restricţiile sunt acum mai dure decât în ​​prima fază a pandemiei, rezultând în scăderi mai accentuate ale numărului de vizite la magazine, baruri şi restaurante, decât în ​​alte ţări europene.

Cheltuielile consumatorilor germani în a doua săptămână a lunii ianuarie au fost cu 25% mai mici decât în ​​aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Fable Data. Cheltuielile au scăzut la majoritatea categoriilor de consum, cu excepţia produselor alimentare, potrivit companiei.