Premierul britanic Boris Johnson s-a declarat „destul de optimist” în legătură cu un acord post-Brexit, într-un interviu acordat ziarului „The Telegraph”, în timp ce urma să interacționeze prin videoconferință cu președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, sâmbătă, în vederea summitului european din 15 octombrie.

„Marea Britanie a fost întotdeauna clară cu privire la ceea ce vrem, vrem un acord ca cel pe care îl are (UE) cu Canada”, a explicat Johnson, adăugând: „Am fost membri ai Uniunii Europene timp de 45 de ani și nu văd de ce nu pot avea același acord cu noi, așa că sunt destul de optimist”, scrie La Libre Belgique.

Summitul european programat pentru 15 octombrie este termenul limită pentru găsirea și implementarea unui acord până la sfârșitul anului.

Următoarele progrese descoperiri ar putea avea loc sâmbătă după-amiază, în timpul unui schimb de videoconferințe programat între Boris Johnson și Ursula von der Leyen.

Schimbul vine după încă o săptămână de discuții comerciale conduse de negociatorul european Michel Barnier și omologul său britanic David Frost.

„Ar trebui să intensificăm negocierile. Merită să lucrăm din greu pentru aceasta”, a declarat von der Leyen, după un summit european în care a făcut bilanțul situației cu liderii europeni. „Ne epuizăm timpul”, a insistat ea, fără să-și detalieze așteptările în faţa premierului britanic.

Acesta din urmă a estimat, în coloanele ziarului „Daily Telegraph”, că șansele de a ajunge la un acord sunt „foarte bune, dacă toată lumea dă dovadă de bun-simț”.

Dar timpul se scurge, mai multe subiecte sensibile împiedică încă semnarea unui acord între cele două părți, precum guvernarea viitorului acord sau problema eternă a garanțiilor cerute de UE, precum și problema pescuitului, subiect exploziv.

Din partea britanică, negociatorii speră să ajungă rapid la celebrul „tunel” al negocierilor, moment în care un acord pare suficient de apropiat pentru a se angaja în discuții continue cu ușile închise. „Trebuie să ne calmăm puțin cu tunelul”, a temperat însă o sursă europeană. „Nu există niciun semn că suntem acolo!”