În acestă scrisoare, premierul Viktor Orban se plânge în legătură cu unele declaraţii ale vicepreşedintei CE Vera Jourova pe care le consideră „ofensatoare la adresa Ungariei şi a poporului ungar”, relatează marţi MTI, citat de agerpres.

Mai exact, Viktor Orban a afirmat că, dacă Jourova nu demisionează, Ungaria va „suspenda relaţiile politice” cu aceasta, a declarat pentru MTI şeful biroului de presă al premierului, Bertalan Havasi.

„Ungaria este membră dedicată a Uniunii Europene încă de la aderarea sa, în 2004. Întotdeauna am încercat să ajungem la un acord când au fost dispute şi de cele mai multe ori am reuşit. Preţuim munca preşedintei Ursula von der Leyen ca şef al comisiei”, notează Orban în mesajul său.

Un limbaj jignitor

Totodată, premierul ungar mai scrie că Jourova a folosit un „limbaj jignitor” calificând public Ungaria drept „democraţie bolnavă” şi insultându-i astfel pe cetăţenii ungari ai UE, prin sugestia că aceştia nu sunt capabili să-şi formeze o opinie independentă.

„Astfel de declaraţii nu doar că reprezintă un atac la adresa guvernului ales democrat al Ungariei, ci sunt jignitoare şi faţă de Ungaria şi poporul ungar”, susţine şeful executivului ungar.

În ceea ce privește declaraţiile Verei Jourova, în opinia premierul Viktor Orban, acestea deviază de la rolul declarat al CE din Tratatul de la Lisabona de a fi neutră şi obiectivă.

„Cei care încalcă Tratatul nu sunt capabili să acţioneze ca apărători ai statului de drept şi ai valorilor europene. Declaraţiile comisarului sunt incompatibile cu poziţia pe care o deţine şi trebuie să demisioneze. Până când se va întâmpla acest lucru, guvernul ungar va suspenda relaţiile politice bilaterale cu Vera Jourova”, se arată în scrisoarea premierului ungar.