Avem un plan de bătălie cu privire la modul în care putem să protejăm persoanele în vârstă, dar în acelaşi timp să menţinem şi funcţionarea ţării, a declarat premierul ungar Viktor Orbán, prin intermediul unui mesaj video publicat miercuri, pe pagina sa de Facebook, în care a prezentat hotărârile luate în şedinţa de guvern, notează Mti.

Prim-ministrul Ungariei a relatat că guvernul a decis, printre altele, ca cluburile de noapte să fie închise după ora 23, iar preţul testelor de coronarivus să fie reglementat de către autorităţi, astfel încât nimeni, sub nicio formă, să nu poată ceară mai mult de 19.500 de forinţi (aprox. 260 de lei) pentru un test.

După şedinţa de guvern în cadrul căreia a fost analizată din nou situaţia epidemică, premierul a anunţat că – din moment ce virusul a fost introdus în ţară din străinătate – s-a decis ca restricţiile de intrare în ţară să fie menţinute. Purtarea măştii va deveni obligatorie – în plus faţă de mijloacele de transport în comun şi magazine – şi în cinematografe, teatre, instituţiile medicale şi de asistenţă socială, respectiv în toate birourile în care se lucrează cu publicul. Interdicţia de vizitare a spitalelor şi a căminelor sociale va fi, de asemenea, menţinută.

Cum se va intra în școli

Începând cu 1 octombrie, în şcoli se va intra numai după măsurarea temperaturii corporale a elevilor şi profesorilor, şi nicio altă persoană nu poate avea acces în clădire, a mai anunţat Orbán Viktor.

“Am câştigat bătălia împotriva primului val; acum trebuie să ne confruntăm cu al doilea val. Suntem mai pregătiţi şi avem mai multă experienţă, în plus, ne putem baza şi pe o consultare naţională”, a spus prim-ministrul Ungariei.

Epidemiologii cred, a mai spus Orbán, că cel de-al doilea val va atinge vârful în jurul lunilor decembrie-ianuarie, iar până atunci trebuie să existe o apărare constantă. “Avem un plan de bătălie, care prevede cum putem proteja persoanele în vârstă, cum să vindecăm persoanele bolnave şi cum să facem ca în acelaşi timp să menţinem şi funcţionarea ţării”, a explicat premierul.

Orbán a subliniat că sistemul medical din Ungaria este pregătit: are echipamentele necesare pentru apărare, are un număr suficient de paturi de spital, are ventilatoare mecanice şi dispune de suficient personal medical care să le poată opera.

Mai mult decât atât, dacă este necesar, cele peste zece mii de paturi disponibile astăzi pot fi dublate sau triplate, iar în baza unui plan de management al situaţiei, medicii şi asistenţii pot fi trimişi în locurile în care este cea mai mare nevoie de ei, a mai adăugat Orbán.

Toată lumea poate fi liniştită: dacă cineva se va infecta, va fi vindecat, a spus.

Viktor Orbán a cerut tuturor să respecte regulile – în propriul interes, dar în special în interesul persoanelor vârstnice şi a celor bolnave.

Prin intermediul ministrului de interne Pintér Sándor, poliţia a fost instruită să controleze cu stricteţe şi să impună respectarea regulilor, iar atunci când este nevoie, să pedepsească persoanele care nu respectă prevederile, a punctat Orbán.

“Am reuşit o dată, vom reuşi şi a doua oară! Să avem grijă unii de ceilalţi”, a spus în încheierea mesajului său video.