Aceștia „au dat instrucţiuni negociatorilor şefi să lucreze intens astfel încât să încerce să rezolve divergenţele”, au indicat într-un comunicat comun cabinetul premierului britanic şi Comisia Europeană, scrie Agerpres.

„În ultimele săptămâni au fost realizate progrese, dar unele divergenţe semnificative persistă, nu doar în domeniul pescuitului, ci şi în termeni de reglementare şi de guvernanţă”, au continuat ei, precizând că cele două părţi „s-au pus de acord pentru a discuta în mod deschis despre acest subiect”.

Acest schimb de mesaje între Londra şi Bruxelles a intervenit a doua zi după cea de a noua sesiune de discuţii între negociatorul UE, Michel Barnier, şi omologul său britanic, David Frost, ultima prevăzută în acest stadiu.

Cele două părţi şi-au exprimat îngrijorările în legătură cu puţinul timp rămas pentru a găsi un compromis înainte de 15 octombrie sau sfârşitul lunii, termene fixate respectiv de Boris Johnson şi UE pentru a face să intre în vigoare un potenţial acord comercial înainte de sfârşitul anului.

Regatul Unit a părăsit UE la 31 ianuarie, dar el continuă de fapt să aplice reglementările europene până la 31 decembrie. În absenţa unui acord până la această dată, o ruptură brutală în schimburile comerciale ar putea zdruncina şi mai mult economii deja fragilizate de pandemia de COVID-19.

David Frost a avertizat UE vineri că unele concesii vor fi indispensabile pentru a se ajunge la un compromis, în special în domeniul pescuitului şi cu privire la condiţiile asupra unei concurenţe echitabile.