Guvernul britanic a fost supus joi tirului criticilor după ce presa a dezvăluit că executivul studiază variante de a trimite solicitanţi de azil în diferite locuri îndepărtate, mergând de la feriboturi dezafectate şi platforme petroliere până la tabere în Republica Moldova, Maroc sau Papua-Noua Guinee, notează Reuters.

Partidul Laburist, principala forţă de opoziţie, a acuzat că planurile, dezvăluite de documente scurse în presă, arată că guvernul ‘tatonează de la o idee inumană şi nepractică la alta’ şi că ‘a pierdut controlul şi orice sentiment de compasiune’.

Boris Johnson a refuzat să comenteze

Biroul premierului Boris Johnson a refuzat până acum să comenteze, mărginindu-se să spună că analizează ‘ceea ce o mulţime de alte ţări fac, spre a pune la punct un plan pentru Marea Britanie’.

Propunerile – despre care presa scrie că au fost studiate de Ministerul de Interne (Home Office) – includ, printre altele, construirea unei tabere pentru solicitanţi de azil pe insula Ascension, teritoriu britanic de peste mări în Atlanticul de Sud.

Funcţionarul public cu rangul cel mai înalt din Ministerul de Interne, Matthew Rycroft, chestionat de un comitet parlamentar în legătură cu dezvăluirile din presă, a spus că au avut loc discuţii ‘de ordinul etapei de brainstorming a unei viitoare politici’.

Obstacolele de ordin practic

Imigraţia a fost un subiect fierbinte de mulţi ani în Marea Britanie, precum şi unul din factorii majori ai succesului campaniei din 2016 pentru Brexit. Însă trimiterea de solicitanţi de azil într-un loc îndepărtat ar însemna o mare diferenţă pentru o ţară europeană.

Statul cel mai bine cunoscut pentru trimiterea solicitanţilor de azil în afara ţării este Australia, care a expediat persoane interceptate pe mare în centre din Nauru şi Papua-Noua Guinee, unde să le fie procesate cererile, începând din 2012, o practică pe care ONU şi asociaţii pentru drepturile omului au condamnat-o.

Politicieni britanici din opoziţie, care acuză guvernul Johnson că gestionează prost criza coronavirusului şi negocierile cu UE, au evidenţiat obstacole de ordin practic. Laburista Meg Hillier a observat că pe insula Ascension nu există o pistă aviatică funcţională, şi că propunerea este ‘de domeniul fanteziei’.

Miniştri britanici spun că se caută o soluţie la creşterea numărului de migranţi care trec Canalul Mânecii dinspre Franţa în ambarcaţiuni nesigure.

”Fiinţe umane tratate ca vitele într-un ţarc”

Asociaţii pentru drepturile omului acuză guvernul că exagerează problema pentru a câştiga sprijinul alegătorilor. Ele afirmă că numărul celor care ajung în Marea Britanie pe mare, în jur de 5.000 în acest an, este mult mai mic faţă de fluxurile de migranţi din multe alte locuri.

Cotidianul The Guardian a scris că biroul din Downing Street al premierului Boris Johnson conduce discuţia şi că le-a cerut oficialilor să examineze opţiunea ca solicitanţii de azil să fie trimişi în Republica Moldova, Maroc sau Papua Noua Guinee.

Potrivit The Times, printre alte idei luate în considerare se află trimiterea solicitanţilor de azil pe feriboturi dezafectate sau pe platforme petroliere ancorate în largul coastelor, ori construirea unui centru de procesare a cererilor pe o insulă din Scoţia – o idee respinsă de guvernul acestei provincii.

‘Ei pot fi siguri că orice propunere care tratează fiinţele umane ca pe vite într-un ţarc va fi întâmpinată cu cea mai fermă opoziţie din partea mea’, a reacţionat prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon pe Twitter.