Noile informații vin in partea negociatorul-şef al UE Michel Barnier, care a declarat miercuri, că Uniunea Europeană este decisă să ajungă cu Regatul Unit la un acord privind relaţiile comerciale post-Brexit, dar va fi fermă şi realistă cu Londra după ce premierul Boris Johnson a decis să rupă ‘acordul de divorţ’, transmite Reuters, citată de agerpres.

Regatul Unit a părăsit oficial UE la 31 ianuarie, la câteva zile după semnarea unui acord de retragere care includea condiţiile despărţirii.

De la acest eveniment, țara a intrat într-o perioadă de tranziţie, până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxellesul şi Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relaţie, în special legătura comercială, cu speranţa că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021. În cazul absenţei unui asemenea acord, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

De asemenea, în urmă cu două săptămâni, Comisia Europeană a dat termen Regatului Unit până la finalul lunii pentru a retrage proiectul de lege ce repune în discuţie angajamentele asumate de Londra în cadrul Brexitului, care a adus ”atingere gravă încrederii”, subliniind că Uniunea Europeană ”nu va ezita” să se adreseze justiţiei.

UE este hotărâtă

”Sunt hotărât”, a declarat Michel Barnier la sosirea la Londra înaintea unor discuţii informale cu guvernul britanic, fiind întrebat dacă este optimist în legătură cu ajungerea la un acord.

”Rămânem calmi, respectuoşi, realişti şi fermi”, a subliniat Barnier.

În ceea ce privește protocolul privind Irlanda de Nord, această provincie britanică ar trebui să urmeze unele dintre regulile UE după perioada de tranziţie post-Brexit pentru a garanta absenţa frontierei fizice cu Republica Irlanda, membră a UE, şi pentru a evita reapariţia tensiunilor în această regiune.

Ministrul britanic responsabil pentru dosarul Brexit, Michael Gove, a explicat că, în scenariul cel mai pesimist pentru guvernul său, până la 70% dintre camioanele ce fac transporturi către Uniunea Europeană ar putea să nu fie pregătite pentru noile controale frontaliere.

Londra susţine că face eforturi pentru a ajunge la un acord, dar îşi menţine poziţia conform căreia orice acord trebuie să respecte suveranitatea ţării, în timp ce Uniunea Europeană afirmă că, dată fiind proximitatea Regatului Unit faţă de blocul comunitar, britanicii trebuie să accepte condiţii simetrice care să garanteze o concurenţă loială.

Principalele divergenţe între UE şi Regatul Unit sunt legate de solicitarea Bruxellesului ca în schimbul unui acord de liber schimb fără cote şi taxe vamale Regatul Unit să aplice în continuare unele dintre normele blocului comunitar, pentru a evita o posibilă concurenţă neloială din partea britanicilor pe piaţa europeană. Un dosar controversat este cel referitor la pescuit. Bruxellesul doreşte un acord extins care să includă norme comunitare privind concurenţa, mediul sau fiscalitatea, în timp ce Londra susţine ideea încheierii unui acord clasic de liber schimb.

Viitoarea rundă de negocieri oficiale între UE şi Regatul Unit este prevăzută pentru săptămâna viitoare, înaintea summitului extraordinar al UE din 1-2 octombrie consacrat evaluării progreselor şi eventualei adoptări a unei decizii de accelerare a pregătirilor blocului comunitar pentru scenariul absenţei unui acord.