Moșii de vară 2021. Ce este total interzis să faci de Sâmbăta Morților

Sâmbăta a fost marcată de către Biserica Ortodoxă drept zi în care îi amintim pe cei trecuți la Domnul. Așadar, de-a lungul anului există două zile speciale care sunt dedicate pomenirii morților. Este vorba despre sărbătoarea Moșiilor de iarnă și sărbătorea Moșiilor de vară.

Astăzi, 19 iunie, este ziua dinaintea duminicii Pogorârii Sfântului Duh iar tradiția populară ne învață ce ne este interzis să facem. Mai precis, prima mâncare pregătită în această zi trebuie dată drept pomană semenilor nevoiaşi. Totodată, ni se interzice să dăm drept pomană mâncare veche sau care nu mai este bună de consumat.

Moșii de vară 2021. Ce este total interzis să faci de Sâmbăta Morților

Amintim că pachetele oferite semenilor nevoiași trebuie să conțină un vas pe care sunt așezate, printre altele, mămăligă, ouă și colac. Totuși, este permisă și pregătirea mâncărurilor favorite ale persoanelor amintite astăzi.

Un alt obicei specific Moșilor de vară le vizează pe femei deoarece pe vremuri se credea că femeile care muncesc astăzi vor avea mâinile amorţite o perioadă îndelungată. Un alt obicei dedicat acestora spune că astăzi le este interzis să tricoteze sau să toarcă.

Moșii de vară 2021. Ce este total interzis să faci de Sâmbăta Morților

De asemenea, tradiția prezentă în unele sate românești ne arată și că astăzi este interzisă neglijarea mormintelor. Mai exact, acestea trebuie curățate și împodobite cu grijă. Mai apoi, în această zi ne este strict interzis și să aruncăm gunoaie. În popor, oamenii credeau că gunoaiele pot ajunge în gura morților, care se pot răzbuna pe cei vii.

Alte superstiții din România spun că morții trebuie să primească astăzi apă de pomană, pentru a nu suferi de sete pe lumea cealaltă. Din acest motiv, oamenii care iau apă din fântâni sunt nevoiți să lase un ban pentru sufletele celor adormiți. Mai apoi, astăzi ne este interzis să dormin înafara locuinței, deoarece oamenii credeau că adormiții bântuie în această zi, până când se întorc în mormânt.

Trebuie amintit și astăzi prăznuim, conform Calendarului Ortodox, următorii sfinți: Sfântul Apostol Iuda, numit și Levi sau Tadeu, Sfântul Mucenic Zosima, Cuviosul Părinte Zinon, Sfântul Mucenic Asingrit și Cuviosul Paisie cel Mare.