Moșii de iarnă. Un părinte celebru spune ce trebuie să știm despre Sâmbăta morților

Părintele Visarion Alexa a spus totul despre Sâmbăta morților. Într-o postare pe pagina personală de Facebook, părintele vorbește despre moarte, dar și despre transforarea pe care o are sufletul nostru în tot acest timp.
Potrivit acestuia, ”moartea noastră este o mare șansă să trăim veșnic”.
„Noi nu trecem în neființă atunci când murim! Sâmbata morților. Dincolo de moartea noastră continuă energia vieții, continuă conștiința noastră, amintirile noastre, tot ce am acumulat noi în timpul vieții…inclusiv Patimile, dacă nu vom fi luptat cu ele tămăduind sufletul nostru.
Înțelesul morții ne face să iubim viața, să o prețuim. Moartea noastră este o mare șansă să trăim veșnic. Un om care știe, care e conștient că moare, luptă cu răutățile sale și începe să-și schimbe viața. Un om care trăiește conștient că va muri într-o zi, începe să pună viața lui în mâinile lui Dumnezeu și înviază în fiecare zi tot mai mult”, a scris părintele.

”Cum putem însă noi să-i ajutăm pe cei adormiți?”

Părintele a vorbit și despre modul în care îi putem ajuta pe cei adormiți în această zi de sărbătoare. Potrivit acestuia, parastasul și pomenirea celor adormiți la Liturghie, sunt niște ”plase în care se pot prinde”.
Totodată, el a mai adăugat gă granița dintre viață și moarte poate fi traversată doar cu iubire, iar coliva, vinul sau paharele nu reușesc să treacă această graniță, ci sunt doar simboluri ale iubirii noastre pentru cei adormii.
„Sigur, parastasul, pomenirea lor la Litughie sunt niște plase în care se pot prinde, dar mai mare decât parastasul și decât orice alt lucru pe care îl putem face pentru cei adormiți este Dragostea.
Granița dintre viață și moarte nu poate fi traversată decât cu iubire. Nici coliva, nici vinul, nici paharele, farfuriile, hainele, mobilele nu trec granița aceasta. Ele sunt semne , simboluri ale iubirii noastre pentru ei. Așa cum sunt florile pentru cei care se iubesc.
Așa a intrat Domnul în iad, prin Iubire, și tot așa îi putem scoate și noi pe cei dragi de acolo și așa ne vor scoate și cei dragi ai noștri, dacă vom ajunge în loc de suferință. Iar semnul dragostei este că ținem minte culoarea ochilor. Dacă uităm ochii unui om apropiat înseamnă că omul acela a fost pentru noi o prezență frugară și nu am intrat cu el într-o relație sufletească, de iubire, pe care nici moartea să n-o poată birui.
De aceea, în Biserică, facem rugăciuni și împărțim daruri, pentru a arăta dragostea celor buni și blajini, nu pentru a le spăla păcatele. Să nu-i uitați, căci uitarea transformă totul în iad”, a mai scris părintele.

Moșii de iarnă. Un părinte celebru spune ce trebuie să știm despre Sâmbăta morților

El a mai adăugat că multe persoane trăiesc în singurătate și iad, pentru că nu iubesc și nu înțeleg nici nevoile celor din jur. Totodată, Părintele susține că iubirea, dragoste sunt singurul antidot, iar atunci când nu funcționează, trebuie mărită doza.
„Mulți dintre noi trăim în singurătate și în iad, pentru că nu iubim și nu ne deschidem față de alți oameni. Nu înțelegem durerea și nevoile altor oameni, transformând încă de aici, de pe pământ, viața noastră în iad.
Cum poți însă intra în iadul unui om? Aratându-i iubire! Spunându-i și aratându-i că e un om important pentru tine și, prin dăruirea și jertfelnicia ta, îl vei putea ajuta să iasă din iadul în care sălășluiește (iadul mândriei, al deținerii dreptății absolute , al judecării, al fiecărei patimi ce-l stăpânește).
Așadar, și iadul de pe pământ, și cel de dincolo de moarte, au un singur antidot: Dragostea…și când nu mai funcționează, trebuie să mărim doza! Domnul să-i ierte pe dragii noștri și să-i primească în Brațele Sale Părintești!”, a mai adăugat părintele.