Moșii de vară 2025. În tradiția ortodoxă românească, două sâmbete sunt în mod special destinate pomenirii morților: cea dinaintea lăsatului de sec pentru Postul Paștelui (Moșii de iarnă) și cea dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (Moșii de vară). În anumite regiuni se mai sărbătoresc și Moșii de toamnă, iar în Postul Mare există alte sâmbete dedicate pomenirilor.
Termenul „moși” are origini arhaice și vine din cultul strămoșilor. În creștinism, Moșii de vară sunt o zi în care se întărește legătura spirituală dintre cei vii și cei plecați. Alegerea sâmbetei pentru această pomenire nu este întâmplătoare, fiind ziua în care Iisus Hristos a stat în mormânt, între răstignire și Înviere, ceea ce a consacrat sâmbăta drept zi a morților în calendarul ortodox.
Moșii de vară 2025. Credincioșii participă la Sfânta Liturghie și la slujba Parastasului
Credincioșii participă la Sfânta Liturghie și la slujba Parastasului, unde se citesc pomelnice cu numele celor răposați, iar preoții rostesc rugăciuni speciale pentru iertarea păcatelor acestora. În multe locuri, oamenii merg și la cimitire, unde curăță mormintele, aprind lumânări și lasă flori.
În același timp, se duc la biserică și crengi de tei sau frunze de nuc, care sunt sfințite și apoi puse la icoanele din casă sau la streașina casei pentru protecție împotriva spiritelor rele.
Pomana are un rol central în această zi, exprimând iubirea și grija față de cei adormiți. Se împart mâncare și băutură în vase noi – străchini, căni sau castroane – decorate cu flori. Aceste daruri sunt oferite de obicei persoanelor nevoiașe sau străinilor. Se consideră că este bine ca mâncarea să fie caldă, pentru a oferi alinare sufletelor celor plecați și a le ostoia dorul de casă.
Printre alimentele pregătite se numără coliva (simbol al vieții veșnice), colacii, cozonacii, sărmăluțele în foi de viță, orezul cu lapte, păsatul, fructele de sezon – în special cireșele – și băuturi precum vinul roșu sau sucul, puse în căni noi.

Coliva este una dintre cele mai importante ofrande aduse în acest moment
Coliva este una dintre cele mai importante ofrande aduse de Moșii de vară. Pentru preparare, este nevoie de un kilogram de arpacaș, două cești de stafide, două căni de nucă rasă, două cești cu miere, o linguriță de scorțișoară, coaja de lămâie și portocală, 500 g de zahăr, esențe de vanilie și rom, și o linguriță de sare.
Pentru ornat se folosesc pesmet, cacao, bomboane colorate și miez de nucă. Grâul se spală de nouă ori, se fierbe, se lasă la răcit, se amestecă cu celelalte ingrediente și se modelează pe un platou. Ornatul se face cu grijă, pentru ca aspectul colivei să reflecte respectul față de cei pomeniți.
În ziua Moșilor de vară, tradiția impune anumite interdicții, respectate din considerație pentru cei adormiți. Nu se spală, nu se mătură și nu se aruncă gunoiul, pentru a nu deranja sufletele celor plecați. Femeile nu spală rufe, deoarece se spune că apa murdară ar ajunge simbolic în pomana oferită.
Totodată, gospodarii trebuie să dea de pomană veselă nouă și mâncare proaspătă, pentru a atrage sănătatea și bunăstarea asupra casei lor. Se recomandă să se ofere și ceapă verde și usturoi, pentru ca grădinile să rodească bogat.
Astfel, Moșii de vară din 2025, sărbătoriți pe 7 iunie, sunt un moment esențial de comuniune spirituală între generații, în care tradiția, credința și fapta bună se împletesc pentru a onora memoria celor care nu mai sunt printre noi.