Calendar Ortodox 18 iunie. Astăzi sunt cinstiți trei mari Sfinți Mucenici, omorâți pentru dreapta credință

Leontie a fost un comandant roman din orașul Tripoli, Fenicia, care a fost arestat de către un detașament militar pentru credința lui, la ordinul cezarului Adrian. Ipatie, liderul acestui detașament, s-a îmbolnăvit pe drum iar oastea a fost nevoită să se oprească.

Potrivit tradiției creștine, lui Ipatie i s-a arătat într-o noapte un înger care i-a zis: „Dacă vrei să te faci bine, atunci strigă de trei ori cu glas mare, ridicându-ți privirea spre cer, ‘Dumnezeule al lui Leontie, ajuta-mi mie!’”.

Calendar Ortodox 18 iunie. Astăzi sunt cinstiți trei mari Sfinți Mucenici, omorâți pentru dreapta credință

Astfel, Ipatie a descoperit oștenilor vedenia iar toți au strigat după cum li s-a zis. Toți cei prezenți s-au mirat de însănătoșirea lui Ipatie, printre care se afla și un oștean numit Teodul. Acesta s-a mirat în mod special iar Ipatie și Teodul au luat hotărârea de a merge înaintea tuturor pentru a-l găsii primii pe Leontie.

Când au ajuns, Leontie le-a spus despre credința în Hristos iar inimile lor s-au aprins de dragostte. Totodată, tradiția creștină spune că sufletele lor au fost botezate în acel moment de Duhul Sfânt, sub forma unui nor care a pogorât o rouă minunată. Momentul a fost marcata de Leontie, care a rostit: „Întru Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh”.

Calendar Ortodox 18 iunie. Astăzi sunt cinstiți trei mari Sfinți Mucenici, omorâți pentru dreapta credință

După cele întâmplate, cezarul Adrian a continuat să-i prigonească pe Teodul și pe cei doi fii duhovnicești ai săi. Primii care au fost prinși sunt Ipatie și Teodul, care au fost omorâți prin decapitare. Următorul a fost Leontie, care a fost torturat până când a trecut la cele sfinte.

Conform Calendarului Ortodox, astăzi sunt pomeniți și:

  • Sfântul Mucenic Eterie;
  • Icoana Maicii Domnului Bogolubskaia;
  • Cuviosul Erasm;
  • Sfinții doi mucenici din Cipru;
  • Cuviosul Leontie, de la Mănăstirea Peșterile Kievului;
  • Cuviosul Leontie, din sfânta Chinovie a Mănăstirii lui Dionisie, izvorâtorul de mir;
  • Soborul mai-marelui Arhistrateg Mihail.