Mircea Badea, încă o reacție dură în scandalul limitării plăților cu bani cash! Marți, pe 3 octombrie, prezentatorul TV a vorbit despre importanța numerarului în viața omului și i-a adresat o întrebare ministrului Finanțelor, Marcel Boloș.

Guvernul va limita plățile în numerar între persoanele fizice și autorizate la 5.000 de lei pe zi până la sfârșitul anului viitor. Ministrul Finanțelor, Marcel Bolos, a declarat că scopul acestei măsuri este să combată evaziunea fiscală.

„Propunerea noastră, de fapt, este de a reduce gradual plățile în numerar, pentru că ele sunt sursa plăților la negru între doi comercianți”, a spus oficialul la Antena 3 CNN.

Potrivit acestuia, „plafonul va fi redus de la 5.000 lei la 1.000 lei. Practic, cu alte cuvinte, se vor putea face plăți în numerar, dar în limita 1.000 lei, plafonul pentru acest tip de operațiune. Restul se poate apela la card sau tranzacții bancare.”

„Propunerea noastră este ca pentru operațiunile numerar între o persoană fizică și o persoană juridică, plafonul să fie redus gradual, de la 1 ianuarie 2024 5.000 lei și de la 1 ianuarie 2025 la 2500”, a completat Marcel Boloș.

Ministrul a adăugat că este, totodată, „un fel de acomodare a oamenilor cu aceste plăți în numerar și disciplinare a acestor categorii de tranzacții.”

Importanța banilor cash în viața omului

Astfel, Mircea Badea a amintit, în cadrul emisiunii „În gura presei”, ce spune Banca Centrală despre importanța banilor cash în viața omului. De asemenea, i-a adresat o întrebare lui Marcel Boloș.

„Să vorbim despre domnul Boloș, care și astăzi ne-a spus în direct la Antena 3 că PSD și Guvernul PSD va încerca să reducă treptat folosirea banilor cash, că e bine, că se luptă cu evaziunea și toate celelalte… În opinia mea, aberații!

Deci, domnul Boloș, hai să ne uităm foarte pe scurt ce spune Banca Centrală Europeană despre rolul cash-ului în viața omului.

Îți asigură libertatea și autonomia, de departe cel mai important lucru după părerea mea.

Îți asigură confidențialitatea, foarte, foarte important în opinia mea.

Te ajută să fii responsabil cu cheltuielile. Cash-ul îți permite să ții un control mai strict asupra cheltuielilor, de exemplu prin a preveni să supra-cheltuiești.

Domnu’ Boloş ia uitați-vă ce scrie The Guardian! Plățile cash au crescut în Marea Britanie, oamenii căutând soluţii ca să-și managerieze bugetele. Are legătură cu ce ne spunea și Banca Centrală Europeană că te ajută să ții altfel urma bilanțului cheltuielilor.

Numărul plăților folosind monede și bancnote au crescut cu 7% anul trecut în criza costului vieții, care sigur s-a mărit după o decadă de declin.

Vedeți, în Marea Britanie stimați cetățeni a crescut folosirea cash-ului! Boloș e meseriaș, el vrea să-l reducă. Așadar, îl întreb public fără niciun fel de problemă”, a afirmat el la Antena 3 CNN.

Vrea cineva să facă un experiment în România?

Prezentatorul TV l-a întrebat pe Marcel Boloș dacă cineva dorește să facă un experiment în România.

„Domnu’ Boloș aveți un comandament de la cineva? Adică e un comandament? Cineva vrea să facă un experiment în România? Deci domnu’ Boloș ziceți, vrea cineva să probeze dacă merge treaba asta fără cash, din ce în ce mai fără cash și România ar fi un loc bun de experimentat? Vă întreb și vreau să răspundeți.

Nu e o întrebare retorică, vreau să răspundeți. Sau pur și simplu sunteți dumneavoastră inovativ și ăsta e rețeta lui Boloș pentru nu știu, suprimarea libertăților individuale, ca să se lupte Boloș cu evaziunea, că nu e în stare altfel?

Adică este strict? Vine această măsură absolut ineptă, vine strict din incompetența dvs. sau există un comandament? Asta e întrebarea, aștept! Eu și ca mine sunt mulți în țara asta şi așteptăm un răspuns”, a spus el.