Mircea Badea, avertisment pentru cei ce utilizează bani cash

Mircea Badea a răbufnit! În cadrul emisiunii „În gura presei”, acesta a spus la ce ar putea duce dispariția banilor cash. Luni, pe data de 2 octombrie, a afirmat că prin măsurile fiscale adoptate, „Guvernul vrea să controleze populația.”

Potrivit lui Mircea Badea, dispariția cash-ului duce la limitarea libertății și a autonomiei. Prezentatorul TV a spus că „ce îndrugă domnul Boloș în legătură cu evaziunea fiscală este pur și simplu jenant, iar discuția riscă să alunece”, în opinia sa, „de la esențial care înseamnă libertate și autonomie, conform inclusiv Băncii Centrale Europene, către asta cu bancomatele cu niște lucruri de genul ăsta care nu au nicio legătură cu subiectul substanțial și esențial – libertatea.”

„Mă doare în cot de evaziunea fiscală. Pe mine mă interesează în primul și în primul rând libertatea mea”, a declarat el la Antena 3 CNN.

Guvernul urmărește combaterea evaziunii fiscale

Guvernul își dorește să limiteze folosirea banilor cash pentru a opri evaziunea fiscală, care a scăpat de sub control. Așadar, limitează plățile în numerar între persoanele fizice.

„Propunerea noastră este de a reduce gradual plăţile în numerar pentru că ele sunt sursa plăţilor la negru”, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, la Antena 3 CNN.

Potrivit oficialului, primul palier este între două persoane juridice, doi comercianţi, unde plafonul va fi redus de la 5.000 de lei la 1.000 de lei.

„Cu alte cuvinte, se vor putea face plăţi în numerar dar în limita a 1.000 de lei, restul se poate apela la card sau tranzacţii bancare”, a explicat el.

Marcel Boloș a vorbit, de asemenea, despre operaţiunile dintre o persoană fizică şi o persoană juridică, unde plafonul va fi redus gradual de la 1 ianuarie 2024, la 5.000 de lei şi de la 1 ianuarie 2025 la 2.500 de lei.

Mai exact, după adoptarea reformei fiscale, vom putea efectua plăți cash de maximum 5.000 de lei pe zi.

Plafonul a fost limitat la 10.000 de lei până anul viitor și 5.000 de lei din 2025

Despre creșterea salariilor s-a tot discutat în spațiul public. Însă puțini știu despre limitarea folosirii banilor cash. Nu este vorba doar despre tranzacțiile făcute de magazinele de tip cash and carry, ci și de tranzacțiile dintre persoanele fizice.

Plafonul lor zilnic a fost limitat a 10.000 de lei până la sfârşitul lui 2024 şi la 5.000 de lei începând cu ianuarie 2025, a explicat Mircea Badea pe 27 septembrie.

„Ce-i cu ăştia, sunt la ordin?”, a spus el în cadrul emisiunii „În gura presei” de la Antena 3 CNN.

„Dacă i-am dat 6.000 de lei, amenzi. 25% din suma folosită”, a adăugat prezentatorul TV.

În documentul respectiv se mai precizează că orice sumă care depășește acest plafon va aduce amenzi de până la 25% din tranzacție pentru cei care folosesc banii cash.