Mircea Badea, avertisment pentru cei ce folosesc bani cash

Mircea Badea a răbufnit! Prezentatorul TV a vorbit miercuri, pe 27 septembrie, despre un capitol mai puțin cunoscut din legea austerității. Mai exact, este vorba despre limitarea folosirii banilor cash.

Despre creșterea salariilor s-a tot discutat în spațiul public. Însă puțini știu despre limitarea folosirii banilor cash. Nu este vorba doar despre tranzacțiile făcute de magazinele de tip cash and carry, ci și de tranzacțiile dintre persoanele fizice.

Plafonul lor zilnic a fost limitat a 10.000 de lei până la sfârşitul lui 2024 şi la 5.000 de lei începând cu ianuarie 2025, a explicat Mircea Badea.

„Ce-i cu ăştia, sunt la ordin?”, a spus el în cadrul emisiunii „În gura presei” de la Antena 3 CNN.

„Dacă i-am dat 6.000 de lei, amenzi. 25% din suma folosită”, a adăugat prezentatorul TV.

În documentul respectiv se mai precizează că orice sumă care depășește acest plafon va aduce amenzi de până la 25% din tranzacție pentru cei care folosesc banii cash.

Adio, plăți cu bani cash!

Vă amintim că Guvernul României a pus în dezbatere publică un proiect de lege care reduce limita maximă a sumei pe care o pot plăti în numerar PFA-urile și persoanele juridice. Proiectul de lege modifică legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți cu bani cash.

Va scădea de la 5.000 de lei la 1.000 de lei de persoană suma maximă zilnică pe care o poate plăti în numerar următoarele categorii:

  • persoane juridice;
  • persoane fizice autorizate;
  • întreprinderi individuale;
  • întreprinderi familiale;
  • liber profesionişti;
  • persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent;
  • asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică de la/către oricare dintre aceste categorii de persoane.

În plus, în magazinele „cash and carry”, adică în magazinele de tip angro, se va putea plăti cu bani cash doar maximum 2.000 de lei/zi pentru aceleași categorii de oameni. Pragul actual este de 10.000 de lei. Tot ce depășește aceste sume trebuie achitat numai prin card bancar.

Plățile cu numerar generează plăți la negru

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a vorbit săptămâna trecută despre limita de 2.000 de lei pentru plăţile cash în magazinele „cash and carry”. Potrivit lui, plăţile cu bani cash sunt generatoare de plăţi la negru.

„În felul acesta noi trebuie să fim foarte duri cu fenomenul de combatere a evaziunii fiscale, iar una dintre aceste modalităţi este să instituim un regim mai aspru pentru ceea ce înseamnă plăţile în numerar. 2000 de lei înseamnă o limită rezonabilă pentru aceste plăţi în numerar.

Deja avem card bancar, avem instrumente de plată moderne, haideţi să apelăm la ele”, a explicat demnitarul, după ce s-a terminat ședința de guvern.