În timpul unei conferințe de presă susținută la Alba Iulia, premierul Florin Cîțu a anunțat că există un plan de închidere treptată a minelor până în anul 2030.

Totodată, el a subliniat faptul că este vorba despre o ordonanță de urgență care a fost prezentată în Guvern și care urmează să fie aprobată în cursul săptămânii viitoare. Florin Cîțu susține că vor exista compensări pentru persoanele vizate.

„Există un plan de închidere treptată a minelor până în 2030 (…) Este o ordonanţă de urgenţă care a fost în primă lectură în şedinţă de Guvern săptămâna trecută, va fi aprobată săptămâna viitoare cu un plan de disponibilizări, cu compensări pentru persoanele respective”, a spus Florin Cîțu

Florin Cîțu promite un proiect transparent

Premierul a mai adăugat că a purtat discuții cu mai mulți investitori străini care vor dori să construiască capacități de producție în Romnia. El a subliniat faptul că proiectul va fi prezentat transparent odată ce OUG va fi aprobată.

„Am vorbit cu investitori din mai multe ţări care se uită să îşi construiască capacităţi de producţie în România, primele zone pe care le arătăm sunt acestea, dar planul este până în 2030. Va fi transparent prezentat în momentul în care se aprobă ordonanţa de urgenţă”, a declarat Florin Cîţu.

De menționat este faptul că premierul Florin Cîțu a făcut referire la proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 69/2019 pentru aplicarea unor măsuri de protecţie socială acordate persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare din cadrul operatorilor economici pentru care s-a aprobat acordarea ajutoarelor de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive în perioada 2019-2024.

În ceea ce privește numărul persoanelor concediate, proiectul estimează că numărul acestora este de 8.354, dintre care 4.063 de la Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA (CEH), 264 de la Compania Naţională a Uraniului S.A. (CNU), 3.997 de la Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. (CEO), 30 de la Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului S.A. (SNIM).