Senatul a adoptat o OUG importantă. A fost dată de Ludovic Orban

În nota de fundamentare se arată că se preconizează modificarea calendarului de pregătire și efectuare a recensământului. În plus, va fi modificat și momentul de referință al acestuia din 1 mai 2021 în 1 decembrie 2021. Mai mult decât atât, sunt decalate și termenele pentru transmiterea datelor de către instituţiile furnizoare şi a organizării cercetării statistice post-recensământ din perioada noiembrie – decembrie 2021, în perioada iulie – august 2022.

„Având în vedere faptul că scopul principal al recensământului este stabilirea reală a numărului populaţiei rezidente şi a caracteristicilor de bază demografice, etnoculturale, educaţionale, ocupaţionale, economice, considerăm că principalul obiectiv ar trebui să fie o rată de răspuns de 100%. Astfel, pentru a simplifica procesul de recensământ, au fost eliminate din anexă variabilele care sunt de importanţă secundară, cele care sunt delicate şi dificile şi care nu pot face obiectul deciziei de reducere a chestionarului de către Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor 2021, fiind reglementate de OUG nr.19/2020”, prevede un amendament admis la comisia de specialitate.

Variabilele de recensământ

Proiectul de act normativ arată că variabilele de recensământ al populației și locuințelor 2021 vor fi la  nivel de clădire, locuinţă, spaţiu colectiv de locuit, la nivel de gospodărie şi de persoană.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea OUG nr.19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.178/2020. Senatul este prima Cameră sesizată.