Ministrul Justiției, Stelian Ion susține că sistemul judiciar din România trebuie să lucreze. El a subliniat faptul că greșelile din dosarul Mineriadei nu se pot repeta, acesta reprezentând o ”pată neagră pe obrazul justiției din România”.

„La răspundere nu-i poate trage decât justiția. Pentru anumite fapte avem legislație, dar pentru unele Inspecția Judiciară a spus că nu sunt probleme. Important este să facem sistemul să lucreze.

Ne interesează foarte mult nu să privim spre trecut ci spre viitor pentru a nu mai face asemenea greșeli. Este o pată neagră pe obrazul justiției din România. Unii dintre cei din dosar n-au mai apucat să vadă soluțiile, alții poate nu vor apuca”,  a spus Stelian Ion.

Stelian Ion cere soluții pentru Justiția din România

Totodată, ministrul a mai adăugat că Justiția din România trebuie să dea soluții în cauze de acest tip, el menționând că există anumite pârghii care pot fi introduse.

”Justiția din România trebuie să dea soluții în astfel de cauze. Sunt niște pârghii care pot fi introduse. Poate acele cauze admise, a tergiversat procesele și poate suporta consecințe (n.r. referitor la magistrații care tergiversează procesele)”, a mai menționat Stelian Ion.

Amintim faptul că în luna decembrie a anului trecut, dosarul Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990,  în care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost trimiși în judecată în iunie 2017 pentru infracţiuni contra umanităţii s-a întoars la Parchet pentru refacerea anchetei.

Decizia a fost luată de instanța supremă și a fost definitivă. De menționat este faptul că, în acest mod, Înalta Curte a menținut hotărârea inițială în acest sens, pronunțată în mai 2019, pe motiv de nulitate a rechizitoriului.

Trebuie menționat și faptul că dosarul a fost trimis în judecată în 2017 și a stat 2 ani în cameră preliminară la instanța supremă. Acum, la mai bine de 30 de ani de la acele evenimente în care au fost împușcați 4 oameni, iar alți peste 1.000 au fost răniți, rechizitoriul trebuie refăcut.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin