Lovitură pentru Gigi Becali!

Potrivit informațiilor transmise de către instanța britanică, extrădarea lui Puiu Popoviciu ar fi o „negare flagrantă a justiției”, scrie clujust.ro

Amintim că principalul motiv al extrădării este relația dintre judecătorul Tudoran și Gigi Becali, martor denunțător.

Ce a constatat Înalta Curte britanică?

De asemenea, este pentru prima dată când Înalta Curte din Regatul Unit a concluzionat că extrădarea către un stat membru al UE reprezintă un risc real de „negare flagrantă” a drepturilor Convenției unei persoane solicitate.

Astfel, s-a constatat că există dovezi credibile care să arate că judecătorul care l-a condamnat pe Puiu Popoviciu în România în timp ce deținea funcții judiciare și de mai mulți ani a asistat prin acte de corupție oamenii de afaceri „interlopi” în problemele lor juridice, potrivit sursei menționate

Judecătorul a acordat „asistență necorespunzătoare și coruptă” denunțătorului, martor principal al acuzării, în cazul Popoviciu, inclusiv solicitarea și primirea de mită, punctează Înalta Curte britanică.

Eșecul judecătorului de a dezvălui relația sa preexistentă coruptă cu denunțătorul și eșecul autorităților române de a investiga în mod corespunzător această legătură au avut o importanță centrală și înfricoșătoare, conform autorităților britanice.

Ce s-a reținut în hotărârea de respingere a extrădării?

Printre alte, în hotărârea de respingere a extrădării s-a reținut că în fața Judecătorului de district, Popoviciu a solicitat admiterea probelor testimoniale a patru martori: Ionuț Veniamin Dojană (un avocat care acționează pentru Panait în procedura din dosarul 1603/2019), Mihai Ciorcan (un jurnalist de investigație), profesorul Bogdan Micu (avocatul român al apelantului) și dr. Radu Chiriță. Solicitantul (Curtea de Apel București) s-a opus.

A fost admisă doar ascultarea martorului Dojană în fața primei instanțe.Avocatul Dojană a făcut două declarații. În prima, el a spus că la mijlocul anilor 1990 a lucrat ca avocat intern pentru o companie deținută de Florea Pîrvu. A ajuns să-l cunoască pe judecătorul Tudoran Corneliu Bogdan, deoarece judecătorul Tudoran „acționa, de facto și neoficial”, ca fiind consilier de afaceri al lui Pîrvu.

De-a lungul timpului, Dojană a devenit prieten cu fiul judecătorului Tudoran și cu fratele mai mic al lui Pîrvu Cornel. I s-au dat sfaturi și instrucțiuni din partea  judecătorului Tudoran cu privire la pregătirea cererilor care urmează să fie făcute în instanță în procedurile demarate în numele intereselor comerciale ale Pîrvu, inclusiv proceduri care au fost judecate de chiar judecătorul Tudoran.

Sursa foto: Dreamstime