La ședința de Guvern de joia trecută, premierul Ludovic Orban a anunțat că bugetarii vor avea salariile tăiate cu 25%, urmând a fi anunțat un proiect clar în acest sens. În aceeași ședință Orban a spus că tăierile ”Trebuie și pentru șefime, adică pentru noi”. Era mai degrabă o mișcare de imagine pentru a merge în trendul mesajul de solidaritate trâmbițat în aceste zile.

Vineri, ziarul ”Adevărul”, a publicat o informație pe surse conform căreia tăierile din salariile demnitarilor (miniștrilor) va fi tot de 25%. Numai că această știre se pare că a creat tensiuni între Ludovic Orban și Violeta Alexandru. Premierul o bănuiește pe ministra de la Muncă de faptul că a scăpat în presă aceste informații despre miniștrii, înainte ca proiectul să fie bătut în cuie în interiorul PNL.

Liderilor PNL nu acceptă tăierea salariilor

Cel puțin așa susține ziarul Adevărul. Aceeași publicație spune că Orban a avut discuții cu liderii PNL, iar ideea desprinsă din ele ar fi aceea că este incorectă o tăiere a salariilor lor, în condițiile în care ei muncesc non-stop în această perioadă. Se pare că s-a făcut chiar un calcul la Ministerul Finanțelor și s-a stabilit că suma economisită la buget ar fi nesemnificativă prin tăierea banilor de la miniștri. Practic, au îngropat cântecul despre solidaritate.

Mai mult, liderii locali PNL i-ar fi cerut lui Orban să nu taie din salariile bugetarilor pentru a nu risca să aibă soarta PDL la următoarele alegeri.

Acest potențial conflict între Orban și Alexandru este destul de ciudat, în condițiile în care ministrul Muncii este un demnitar promovat de premier. Totuși, în ultimele săptămâni s-a observat o răceală între cei doi în ședințele de Guvern, Violeta Alexandru nefiind lăsată în mai multe rânduri să ia cuvântul.