Călin Popescu Tăriceanu a postat pe pagina lui de socializare scrisoare deschisă prin care liderii Opoziției în cer lui Orban să se consulte cu Parlamentul atunci când ia decizii. Tăriceanu, Ciolacu, Hunor, Ponta și Pambuccian îi cer premierului și să anunțe care este proiectul pentru redeschiderea economiei.

Iată scrisoare deschisă semnată de cei cinci lideri ai Opoziției:

”Suntem cu toții conștienți de provocările deosebite pe care le generează criza epidemiei de coronavirus și ne simțim deopotrivă responsabili pentru modul în care autoritățile publice înțeleg să răspundă acestor provocări. Vă reamintim că necesitatea de a avea în vremuri de criză un executiv a cărui capacitate administrativă să fie deplină a fost unicul considerent pentru care Guvernul minoritar pe care-I conduceți a primit votul de învestitură din partea Parlamentului.

Având în vedere atât caracterul excepțional al situației, cât și raporturile constituționale dintre Parlament și Guvern, considerăm că este indispensabil să stabilim neîntârziat un cadru de dialog politic instituționalizat în interesul întregii societăți românești. Starea de urgență ne obligă pe toți la consens cu privire la obiectivele și metodele acțiunii statului.

Suntem deosebit de preocupați de modul în care Guvemul acționează în plan medical-sanitar pentru prevenirea răspândirii epidemiei și suntem îngrijorați de lipsa informațiilor precise cu privire la măsurile pe care le întreprindeți și la planul de acțiune al Guvernului pe termen scurt și mediu.

Numeroase semnale de îngrijorare sosesc și din partea mediului economic care așteaptă măsuri riguroase și rapide de atenuare a efectelor crizei și dorește în același timp să se implice efectiv în acordarea de sprijin pentru depășirea dificultăților actuale. Există riscul major ca prabușirea economică la care asistăm să se transforme într-un dezastru social major și de aceea suntem dispuși să colaborăm cu Guvernul pentru a adopta cele mai eficiente măsuri capabile să asigure cât mai grabnic repornirea economiei.

Nu în ultimul rând, dorim să evităm o competiție în plan legislativ între Parlament și Guvern. Vrem să vă reamintim că Guvernul pe care îl conduceți nu are o capacitate discreționară de legiuitor delegat. Ordonanțele de urgență pe care le adoptați ajung imediat în Parlament, unde vor fi dezbătute, urmând a fi adoptate sau respinse total ori parțial. Pentru a asigura eficiența măsurilor de urgență pe care le preconizați este indispensabilă consultarea prealabilă cu toate partidele parlamentare. În caz contrar, aceste măsuri pot suporta modificări substanțiale în momentul adoptării, având în vedere că partidul pe care-I conduceți se bazează în Parlament pe aproximativ 20% din voturi. Este împotriva celor mai elementare principii democratice să nu consultați și să nu cădeți de acord cu majoritatea parlamentară în materii precum organizarea și calendarul alegerilor ori pachetele de sprijin pentru salariați, întreprinderi și consumatori ce angajează cheltuieli publice majore.

Dorim, Domnule Prim-ministru Ludovic Orban, să discutăm de asemenea despre planurile pe care le aveți pentru perioada următoare privitoare la reîntoarcerea la muncă în vederea reluării cât mai grabnice a activităților economice precum și a funcționării instituțiilor administrației centrale și locale.

Ne preocupă lipsa de transparență decizională și evitarea abordării unor probleme de care dă dovadă Guvernul, precum și efectele pe care instituirea stării de urgență le creează prin îngrădirea unor drepturi și libertăți fundamentale. Scopul stării de urgență este sporirea eficienței actului administrativ, nu știrbirea calității democrației. Criza va trece, dar încălcările Constituției și derapajele de la bunele practici democratice vor rămâne în memoria publică.

Având în vedere cele de mai sus, în spiritul colaborării loiale interinstituționale vă propunem să acceptați cât mai curând organizarea unui cadru de întâlniri de lucru periodice ale Guvernului cu partidele parlamentare, consultări dedicate examinării problemelor semnalate mai sus, ca și a altora ce se vor mai ivi.

Cu considerație,

Marcel Ciolacu – Președinte PSD

Hunor Kelemen – Președinte UDMR

Călin Popescu-Tăriceanu – Președinte ALDE

Victor Ponta – Președinte Pro Romania

Varujan Pambuccian – Liderul grupului minorităților naționale”

Scrisoarea nu a fost semnată de liderii PMP și USR, Eugen Tomac și Dan Barna. Liderul USR a declarat pentru Stiripesurse că nu a semnat scrisoare pentru că a observat că nici cei de la PMP nu au susținut-o: ”Am vazut ca PMP nu au semnat scrisoarea si nu am semnat nici noi.”