Lovitură uriașă pentru PNL. Noua alianță cu PSD pare să îi coste scump. Un sondaj realizat de CURS indică care este situația în ceea ce privește intenția de vot în ceea cve privește principalele partide politice. Astfel, conform sondajului CURS, românii sunt extrem de categorici când vine vorba de PSD, PNL și UDMR. Diferențele dintre partide sunt uriașe.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, PSD ar obține 38%, în timp ce PNL ar obține doar 18%. De asemenea, cei de la UDMR ar obține 5%. În ceea ce privește opoziția formată din AUR și USR, lucrurile sunt mult mai clare. AUR ar avea 14% iar USR respectiv 11%. Această analiză va fi efectuată și la finalul acestei guvernări pentru a vedea cine a scăzut și cine a crescut în această perioadă.

Sondajul CURS a fost realizat în perioada 17-21 noiembrie, prin metoda CATI, pe un eșantion de 1023 de persoane. Marja de eroare este de +/-3%.

Sondajul care răstoarnă tot ce se credea

În urmă cu două zile, INSCOP Research a dat publicității un sondaj de opinie comandat de către Partidul Social Democrat (PSD). Sondajul, care a fost realizat în perioada 15-25 octombrie 2021. Sondajul realizat de INSCOP Research a indicat că, dacă duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare, 27,1% din totalul eșantionului ar vota cu PSD. În ceea ce privește Partidul Național Liberal (PNL), acesta ar strânge 16,7% din totalul eșantionului.

Pentru AUR ar opta 10,8% . Un procent de 9,5% dintre români s-ar duce cu Uniunea Salvați România (USR), iar 3,8% ar vota cu Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR).

În ceea ce privește persoanele care și-au exprimat opțiunea de vot, 35,5% dintre respondenți ar vota cu PSD, 21,9% ar vota cu PNL, 14,2% ar vota cu AUR, 12,4% ar vota cu USR și 5,0% ar vota cu UDMR. Dacă duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare, respondenții care și-au exprimat opțiunea de vot și intenția au precizat următoarele: 38,9% ar vota cu PSD, 18,8% ar vota cu PNL, 15,0% ar vota cu AUR, 11,7% ar vota cu USR, 4,1% ar vota cu Pro România și 37% ar vota cu UDMR.

În ce politician au cea mai mare încredere românii

Românii care au participat la acest sondaj au fost întrebați câte încredere au în diferite personalități publice din țară. Așadar, Gabriela Firea, fostul edil al Capitalei, se află pe primul loc în preferințele românilor cu un scor de 28,0%. Emil Boc, primarul din Cluj-Napoca, are un scor de 23,5%, urmat de deputatul social-democrat Alexandru Rafila, cu un scor de 22,7%. Un procent de 20,8% dintre respondenți l-au preferat pe Mircea Geoană, în timp ce 20,5% dintre aceștia l-au preferat pe Marcel Ciolacu.

Președintele Klaus Iohannis se află pe locul șase în ceea ce privește încrederea românilor, cu un scor de 20,0%, urmat de Diana Șoșoacă cu un scor de 17,6%.