Klaus Iohannis, lovit de unde se aștepta mai puțin! Presa germană spune că președintele se apropie de adversarii săi corupți

Autorul articolului publicat pe Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) este Michael Martens. Acesta îi dedică lui Klaus Iohannis o pagină întreagă, într-o opinie intitulată „Câștigătorul premiului Carol cel Mare, pe căi greșite”.

„Președintele României Johannis nu pare să se ferească să se apropie de adversarii săi corupți de ieri. Motivul este finanțarea de miliarde de euro de la Bruxelles?”, este scris în articolul respectiv.

Ce spune cotidianul german despre Iohannis?

„Acum un an totul părea foarte simplu. Înainte de alegerile parlamentare din decembrie 2020, președintele României Klaus Johannis, care este oficial deasupra partidelor politice, a precizat că votul a vizat nimic mai puțin decât salvarea democrației și a statului de drept. Principalul său dușman era Partidul Social Democrat sau PSD pe scurt.

Johannis a vorbit chiar despre un „război” care trebuia purtat împotriva PSD și împotriva clanurilor acestui partid (…) PSD este pe cale să recâștige accesul la putere și beneficii în România, iar cel care i-ar putea ajuta în acest sens este nimeni altul decât Klaus Johannis, proaspăt desemnat la Aachen câștigător al Premiului Carol cel Mare. Acest lucru a devenit evident cel târziu în septembrie, când popularul ministru al Justiției Stelian Ion a fost demis la instigarea lui Johannis.

Ion urmărea să implementeze o serie de reforme judiciare viguroase și căutase să reducă influența politicii asupra numirilor procurorilor (…) Johannis vrea să-l impună ca noul șef al guvernului pe Nicolae Ciucă, care a fost cândva șeful de stat major al armatei. Fostul general are puțină experiență politică, dar este considerat devotat președintelui. USR, pe de altă parte, se pare că va fi lăsat în afara guvernului. Întrucât lui Ciucă îi lipsește majoritatea necesară fără voturile lor, singura opțiune este un guvern minoritar tolerat de PSD.

Este probabil ca PSD să plătească un preț scump în schimbul acestei concesii (…) Pe lângă finanțarea structurală obișnuită, România așteaptă încă 29,2 miliarde de euro de la UE, ca parte a „Planului Național pentru Dezvoltare și Reziliență”, din care aproximativ jumătate vor fi sub formă de granturi. În septembrie, Comisia a aprobat planul de cheltuieli al Guvernului României. Prima tranșă ar trebui să curgă în curând – și se pare că există forțe la București care nu vor ca USR să rămână în guvern.

USR insistă asupra faptului că trebuie să existe o monitorizare strictă a utilizării fondurilor (…) Fostul șef al DNA este procurorul hotărât Laura Kövesi, care conduce de câteva luni noul Parchet European, care urmărește utilizarea abuzivă a fondurilor UE. Dacă scepticii au dreptate, ultimele manevre ale lui Johannis i-ar putea oferi în curând motive lui Kovesi pentru călătorii în interes de serviciu în patria ei”, este scris în articolul publicat de cotidianul german.