Luni, după şedinţa de Guvern, Raed Arafat anunţa public suspendarea internărilor în spitalele din România pentru operații şi pentru alte tratamente şi investigații care nu reprezintă urgențe, cu anumite excepții.

Încalcă Arafat Constituţia cu bună ştiinţă? “Îmi pare foarte rău dacă medicina de dezastre nu este în concordanţă cu Constituţia (…) Medicina are reguli şi principii”

Avocatului Poporului s-a autosesizat imediat în urma acestei decizii şi a arătat că o astfel de constrângere nu poate fi făcută decât printr-o lege dată de Parlament.

Miercuri seara, Raed Arafat a revenit cu comentarii, recunoscând că acea decizie nu trebuie publicată în Monitorul Oficial şi că încalcă Constituţia României. “Îmi pare foarte rău dacă medicina de dezastre nu este în concordanţă cu Constituţia”, a spus şeful DSU.

“Este un ordin care este publicat deja pe toate site-urile de mass media şi peste tot. Nu face parte din ordinele care ni s-a spus că trebuie să fie publicate în Monitorul Oficial.

Plus, este un ordin de management şi de triaj într-o situaţie de dezastru şi, îmi pare foarte rău dacă medicina de dezastre nu este în concordanţă cu Constituţia, eu, ca medic, până mi se spune să mă opresc, din cauza Constituţiei, trebuie să respect salvarea vieţii şi principiile pe care le-am învăţat în acest domeniu.

Este dreptul oricăruia să se îndrepte în justiţie. Vom explica în justiţie ce am făcut. Sperăm să înţeleagă lumea. Medicina are reguli şi principii. Cine vrea să vadă ce am aplicat – dacă respectă principiile internaţionale ale medicinei şi, mai ales, ale situaţiilor de dezastre medicale – o să înţeleagă că nu am ieşit deloc din normalitate şi din ce s-ar face în orice ţară”, a declarat, miercuri seara, Raed Arafat.

Raed Arafat riscă să rămână fără cetăţenia română?!

În urma acestei decizii şi a declaraţiilor ce au urmat, Partidul Ecologist din România, prin vocea preşedintelui său, Dănuț Pop, a cerut, în mod public, retragerea cetăţeniei lui Raed Arafat. Comunicatul celor de la PER afirmă următoarele:

“Explicațiile dr. Raed Arafat depăsesc orice limită de bun simț și de respect fata de cetatenii acestei țări! A recunoscut clar incalcarea dreptului privind accesul neingradit la serviciile medicale. Este o formă de abuz de la cel mai înalt nivel al statului român!

A actionat in cunostință de cauză, iar o astfel de măsură restrictivă privind dreptul la sanatate excede cu mult atribitiile sale ca sef DSU. Trebuie să se gandească la Juramantul pe care l-a făcut la dobandirea cetățeniei române. A se vedea LEGEA nr. 21 din 1 martie 1991.

Art. 20. – Persoana careia i se acorda cetatenia romana potrivit art. 8 alin. 1 si 3 si art. 9 depune, in termen de 6 luni, in fata ministrului justitiei sau a subsecretarului de stat delegat anume in acest scop, juramintul de credinta fata de Romania.

Juramintul are urmatorul continut: „Jur sa fiu devotat patriei si poporului roman, sa apar drepturile si interesele nationale, sa respect Constitutia si legile Romaniei”. Ca să nu mai vorbim si despre juramantul privind exercitarea profesiei de medic.

Cred că in acest moment, Raed Arafat se incadreaza cu succes la retragerea cetateniei române. Art. 32 din aceeasi lege spune că „Orice autoritate sau persoana care are cunostinta de existenta unui motiv pentru retragerea cetateniei romane poate sesiza, in scris, comisia de pe linga Ministerul Justitiei, avind obligatia sa produca dovezile de care dispune. Comisia sesizata poate cere date sau informatii de la orice autoritate sau persoana care are cunostinta despre existenta situatiei prevazute la art. 25.”

Desigur ca orice român aflat in suferință a criticat aceasta masura si ar trebui ca institutiile competente să se autosesizeze. Este strigator la Cer să interzici accesul in spitale a cetătenilor, indiferent de caz! De unde puterea de a stabili prioritatea sănatatii și a durerii oamenilor?

In acest context, Partidul Ecologist Român cere retragerea cetateniei dr. Raed Arafat.”