Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a trimis joi scrisori ambasadelor și liderilor politici de stânga din Europa, în care se plânge că președintele Klaus Iohannis nu vrea să numească un premier de la PSD.

Ciolacu le cere acestora sprijin public până la consultările care vor avea loc luni, la Palatul Cotroceni.

”Noul PSD” își reafirmă angajamentul pro-european

”PSD a obținut o victorie mare duminică. Am câștigat alegerile parlamentare cu un scor de aproape 30%. Partidul de guvernământ, PNL, a fost la 5 procente în spatele nostru. Românii au dat un mandat clar pentru conducerea țării în aceste vremuri dificile”, își începe Ciolacu scrisoarea.

Președintele PSD susține că PSD este singurul partid care și-a revizuit listele electorale și ca ”noul PSD” își reafirmă angajamentul pro-european, arată digi24.ro.

Ciolacu spune că rezultatul alegerilor trebuie respectat și ”potrivit Constituției”, partidul câștigător trebuie invitat să nominalizeze premierul.

”În ciuda acestui lucru, președintele Klaus Iohannis a decis să se implice personal în campanie și să înceapă negocierile cu partidele politice.

Românii ne-au dat legitimitatea să nominalizăm prim-ministrul și să încercăm formarea unui Guvern”, le scrie Marcel Ciolacu liderilor socialiști din Europa.

”Forțarea lui Iohannis să respecte votul românilor”

Constituția prevede, însă, că președintele desemnează prim-ministrul de la partidul care a câștigat majoritatea absolută în Parlament, ori, dacă nu există o asemenea majoritate, premierul este desemnat în urma consultării partidelor reprezentate în Legislativ.

În încheierea scrisorii, președintele PSD cere sprijin de la ambasade și le cere liderilor socialiști europeni să ”susțină prin mesaje publice” Partidul Social Democrat pentru a-l forța pe președinte ”să respecte votul românilor”.

Trebuie precizat că Președintele Klaus Iohannis și-a reafirmat, inclusiv după alegerile parlamentare din 6 decembrie, câștigate de PSD, susținerea pentru o alianță de guvernare de dreapta, care să îi lase pe social-democrați în afara jocurilor legate de formarea noului Executiv.

În acest scop, Iohannis a purtat negocieri informale, în afara cadrului oficial, cu liderii PNL, USR PLUS și UDMR.

Un raport al OECD apreciază în termeni negativi implicarea Președintelui Klaus Iohannis în lupta electorală și în jocul politic, prin încălcarea statului de mediator pe care i-l oferă Constituția.

Foto: INQUAM / George Călin.