Ministrul Sănătății a participat joi, 2 decembrie, la o ședință oficială cu reprezentanții cultelor din țară. Subiectul principal al întâlnirii a fost posibila implementare a certificatului verde în rândul credincioșilor care vor să participe la slujbele din biserică. Discuția s-a întins și spre obligativitatea angajaților români de a intra la job doar pe bază de certificat verde.

„Cred că trebuie să fim corecți, cinstiți, cu populația, dacă vrem să avem, din partea populației, sprijin și încredere în ceea ce facem și spunem”, a spus Alexandru Rafila.

„Propunerea s-a referit doar la personalul medical”

Ministrul Sănătății a explicat că sugestia respectivă vizează doar persoanele care activează în sistemul sanitar. Astfel că toate cadrele medicale din țară sunt încurajate să se imunizeze prin vaccinare pentru a se proteja atât pe ei, cât și pe pacienți de o posibilă infectare cu o formă gravă a virusului.

„Propunerea care a existat în Parlamentul României și a iscat atâtea dezbateri a fost limitativă și s-a referit doar la personalul medical. În cazul personalului medical nici măcar nu este vorba despre o măsură de sănătate publică generală, ci este vorba despre siguranță pacientului, care trebuie să existe, și mi se pare absolut firesc că personalul medical care intră în contact cu paceintul, să existe pentru el un risc cât mai mic de a transmite infecția.

Mi se pare firect că în domeniul medical personalul să fie protejat prin vaccinare, trecere prin boală sau testare. În proporția cea mai mare, vaccinarea este normal să existe. În rândul medicilor cred că atinge undeva la 80% în acest moment”, a explicat Alexandru Rafila.

„Medicii de familie sunt esențiali în pandemie”

Alexandru Rafila a încheiat subliniind importanța medicilor de familie în perioada epidemică prin care țara trece. Acesta a reamintit că ei „sunt cei în care populația are cea mai mare încredere.”

„Nu trebuie să existe un mecanism discreționar în momentul de luare a deciziilor. Pentru că importantă e participarea populației, angajatorilor. Angajatorii sunt esențiali în această pandemie, pentru că angajatorii și medicii de familie sunt cei în care populația are cea mai mare încredere și sunt studii foarte serioase în acest sens.”, a precizat Alexandru Rafila.