Armata României se pregătește pentru orice situație

Președintele României, Klaus Iohannis, a vizitat, miercuri, Parcul Naţional Piatra Craiului din județul Brașov. Acolo, a fost întrebat avertismentele ministrului Apărării Naționale şi şefului Armatei Române asupra riscului escaladării conflictului militar din Ucraina.

Klaus Iohannis a adat asigurări că militarii români se pregătesc pentru orice situație posibilă. România este o țară sigură, dar trebuie să fim pregătiți pentru evenimente neașteptate. Nu trebuie să intrăm în panică sau să credem că România este amenințată. Nu există nicio amenințare directă. Totuși, militarii români sunt mereu pregătiți pentru toate situațiile posibile.

Din toate informațiile pe care le are, șeful statului poate afirma că România este o țară sigură. România beneficiază de cele mai importante garanții de securitate. Trebuie să conștientizăm valoarea noastră prin apartenența la NATO și UE. Nu există niciun semnal  că ar exista vreun pericol de atentate sau alte evenimente nedorite, pe care le-ați menționat.

„Militarii se pregătesc pentru toate situațiile posibile. România este o țară sigură, din toate informațiile pe care le am, dar trebuie să fim pregătiți pentru evenimente neașteptate. Nu trebuile să intrăm în panică sau să credem că România este amenințată. Nu există nicio ameninţare directă, dar sigur militarii întotdeauna se pregătesc pentru toate situaţiile posibile.

Din toate informaţiile pe care le am eu, pot spune că România este o ţară sigură. Românii nu trebuie să se teamă. Nu e cazul să intrăm în panică sau să credem că România este cumva ameninţată. România beneficiază de cele maai importante garanţii de securitate.

Trebuie să conştientizăm valoarea noastră prin apartenenţa la NATO şi UE. Nu am niciun semnal şi nicio indicaţie că ar există vreun pericol de atentate sau alte evenimente nedorite pe care le-aţi menţionat”, a afirmat președintele României.

România trebuie să se pregătească de război?

Cu puțin timp în urmă, șeful Statului Major al Apărării, Gheorghiță Vlad, a subliniat că Ministerul Apărării Naționale (MApN) ia în calcul posibilitatea escaladării războiului din Ucraina, motiv pentru care România trebuie să-și întărească capacitatea militară.

Gheorghiță Vlad
SURSA FOTO: Facebook, General Gheorghita Vlad

Autoritățile prognozează și posibilitatea intensificării conflictelor, inclusiv a celor militare. În prezent, strategia se bazează pe descurajarea printr-o capacitate defensivă robustă. Se intensifică eforturile pentru consolidarea instituției apărării naționale și a NATO, pentru a asigura descurajarea și apărarea eficientă. Fabricile de armament din România nu sunt capabile să producă muniție conform standardelor NATO necesare pentru Armata Română. Gheorghiță Vlad consideră că este esențial ca populația să fie conștientă de aceste aspecte și să se pregătească corespunzător.

„Prognoza pe care o facem prevede și scenarii ca escaladarea conflictelor inclusiv cele de natură militară. Mizăm în continuare pe descurajare generată de o capacitate defensivă. Iată de ce apăsăm pedala întăririi instituției apărării naționale și a consolidării NATO de descurajare și apărare”, a spus el într-o conferință de presă.

„Fabricile românești de armament nu au capacitatea să fabrice muniția de tip NATO de care are nevoie Armata. Populația României trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți”, spunea el în februarie 2024.