Strigătul disperat al Ucrainei pentru NATO. Ce a cerut Kievul

Dmitro Kuleba, ministrul de Externe din Ucraina, a lansat marți un apel către partenerii occidentali, în cadrul unei conferințe de presă comune cu șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, solicitându-le să ia în considerare posibilitatea de a ajuta militar Kievul prin interceptarea de pe teritoriul NATO a rachetelor rusești direcționate către Ucraina, relatează EFE.

Dmitro Kuleba
Dmitro Kuleba
(SURSA FOTO: Dreamstime)

„Nu există niciun argument legal, de securitate sau moral care să împiedice partenerii noştri să doboare rachete ruseşti pe teritoriul Ucrainei de pe teritoriul lor”, a spus Kuleba, citat de agenţia publică de presă Ukrinform.

Oficialul de la Kiev i-a acuzat de manipulare pe cei care consideră această opțiune un risc de „escaladare” militară.

„Cerem partenerilor noştri să ia în considerare posibilitatea ca rachetele ruseşti – nu avioane ruseşti cu piloţi la bord, ci bucăţi de metal care aduc moarte din Rusia în Ucraina – să fie interceptate de pe teritoriul partenerilor noştri”, a afirmat Kuleba.

Șeful diplomației ucrainene a menționat că soluția la această măsură constă în trimiterea către Ucraina a sistemelor de apărare antiaeriană și a avioanelor de luptă necesare pentru a-și proteja teritoriul de atacurile aeriene rusești.

„Dar poziţia că nici apărare antiaeriană nu vă vom livra şi nici interceptarea de rachete ruseşti de pe teritoriul nostru nu o vom sprijini este o poziţie de liniştire a agresorului”, a afirmat Kuleba, citat de Ukrinform.

Ucraina a cerut tot mai des în ultima vreme ca aliații săi să intercepteze din afara Ucrainei rachete rusești care vizează teritoriul ucrainean, după ce SUA, Marea Britanie și Franța, precum și alte țări partenere ale Israelului, au ajutat statul israelian de la bazele lor din Orientul Mijlociu să intercepteze o parte din proiectilele trase de Iran în atacul din 14 aprilie.

În ceea ce privește apărarea antiaeriană, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a discutat cu președintele Volodimir Zelenski despre inițiativa anunțată luni de Berlin, care vizează obținerea mai multor sisteme de rachete antiaeriene Patriot pentru a consolida protecția infrastructurii și a orașelor ucrainene, potrivit EFE.

„Am vorbit despre iniţiativa comună a miniştrilor de externe şi apărării din Germania de a căuta sisteme Patriot suplimentare, precum şi alte sisteme de apărare antiaeriană pentru ţara noastră”, a indicat Zelenski într-o postare pe social media despre conţinutul întâlnirii cu şefa diplomaţiei germane, care a sosit marţi într-o vizită neanunţată la Kiev.

Orice ezitare, pune în pericol securitatea Ucrainei

Ministerul german al Apărării a anunțat luni, după întâlnirea organizată de Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei, că va conduce o nouă coaliție multinațională care își propune să caute pe piața internațională sisteme de apărare antiaeriană și rachete pentru Ucraina.

Conform anunțului, Belgia, Țările de Jos, Danemarca, Norvegia și Canada vor contribui financiar la această inițiativă, în timp ce SUA, Marea Britanie, Franța, Spania, România, Belgia și Lituania vor furniza materiale militare și rachete.

Coaliția, a declarat șefa diplomației germane, a mobilizat deja aproape un miliard de euro în acest scop.

Ucraina solicită zilnic aliaților să trimită mai multe sisteme Patriot și alte tipuri de apărare antiaeriană pentru a-și proteja orașele, infrastructura critică, trupele și pozițiile de pe front de atacurile aeriene rusești. În declarațiile făcute la Kiev, Annalena Baerbock a subliniat că ezitările privind ajutorul militar acordat Ucrainei „amenință” securitatea occidentalilor, consemnează AFP.

„Orice ezitare şi întârziere în sprijinirea Ucrainei costă vieţi nevinovate. Şi fiecare ezitare de a sprijini Ucraina pune în pericol şi propria noastră securitate”, a spus ministrul german de externe.

Președintele rus Vladimir Putin „nu cunoaște limite” și a declanșat o campanie de „distrugere” a Ucrainei, a afirmat Baerbock, menționând bombardamentele neîncetate ale Rusiei asupra rețelei ucrainene de electricitate.