Moscova, avertisment dur pentru Londra

Rusia a avertizat luni Marea Britanie că, dacă armele britanice vor fi folosite de Ucraina pentru a lovi teritoriul rusesc, atunci Moscova ar putea riposta asupra instalațiilor și echipamentelor militare britanice atât din Ucraina, cât și din alte părți.

Ambasadorul britanic la Moscova, Nigel Casey, a fost convocat la ministerul rus de Externe pentru un protest oficial după ce ministrul de Externe britanic David Cameron a declarat săptămâna trecută că Ucraina are dreptul de a folosi arme britanice pentru a lovi Rusia.

Cameron, care a condus Marea Britanie între 2010 și 2016 în calitate de prim-ministru și care a revenit în politică abia în urmă cu câteva luni, s-a întâlnit cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba și cu președintele Volodimir Zelenski în cea de-a doua sa vizită la Kiev în calitate de ministru de Externe.

De asemenea, cel mai înalt diplomat britanic a sărbătorit deblocarea de către Congresul american a unui pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari, care a fost amânat de mult timp.

„Este absolut crucial, nu doar în ceea ce privește armele pe care le va aduce, ci și creșterea moralului pe care o va aduce oamenilor de aici, din Ucraina”, a spus acesta.

Marea Britanie este acum, de facto, parte a conflictului

Drept răspuns, ministerul de Externe din Rusia a declarat că prin remarcile sale, Cameron a recunoscut că Marea Britanie este acum, de facto, parte a conflictului. De asemenea, el a încălcat o asigurare anterioară că armele cu rază lungă de acțiune oferite Ucrainei nu vor fi folosite împotriva Rusiei.

„Casey a fost avertizat că, drept răspuns la atacurile ucrainene asupra teritoriului rusesc cu arme britanice, orice facilități și echipamente militare britanice de pe teritoriul Ucrainei și din străinătate” ar putea fi vizate, a declarat ministerul de externe, potrivit Reuters.

Ministerul rus a declarat că a considerat remarcile lui Cameron o escaladare serioasă.

„Ambasadorul a fost chemat să reflecteze asupra consecințelor catastrofale inevitabile ale unor astfel de pași ostili din partea Londrei și să respingă imediat declarațiile belicoase și provocatoare ale șefului Ministerului de Externe în cel mai decisiv și lipsit de ambiguitate mod”, precizează Moscova.

Cameron, în timpul unei vizite la Kiev săptămâna trecută, a declarat pentru Reuters că Ucraina are dreptul de a folosi armele furnizate de Marea Britanie pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei și că depinde de Kiev dacă face sau nu acest lucru.