Perspectivele de creştere „lentă” din Marea Britanie vor face ca economia să înregistreze anul viitor cele mai slabe performanţe dintre toate naţiunile avansate. Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a oferit mai multe informații în noua sa prognoză.

Vești proaste despre economia din Marea Britanie

PIB-ul din Regatului Unit este aşteptat să crească cu 0,4% în 2024, a anunţat joi grupul de reflecţie din Paris în cele mai recente perspective economice globale.

Această cifră este în scădere faţă de o previziune anterioară de 0,7% şi mai puţin decât toate celelalte ţări din G7, în afară de Germania, care este aşteptată să fie de 0,2%.

Se estimează că economia britanică va avansa cu 1% în 2025. Cifrele britanice se află în urma Canadei, Franţei, Germaniei, Japoniei şi SUA.

Specialiștii subliniază că efectele persistente ale ratelor ridicate ale dobânzilor şi ale inflaţiei continuă să aibă un efect negativ.

Predicţia negativă vine în timp ce economia globală dă semne de redresare, conform CNBC.

Este înregistrată o prognoză de creştere constantă, de 3,1% în 2024. Prognoza pentru 2025 arată o îmbunătăţire modestă, la 3,2%.

„Începem să vedem o oarecare redresare în multe părţi ale lumii”, a declarat Alvaro Pereira, directorul departamentului de studii de politică a OCDE.

Creşterea în rândul ţărilor avansate va fi condusă anul viitor de America de Nord

Creşterea în rândul ţărilor avansate va fi condusă anul viitor de America de Nord. Pereira a spus că urmează previziunilor de „creştere puternică” de 2,6% în SUA în 2024.

Între timp, creşterea în Europa este aşteptată să se remarce anul viitor, după un 2024 lent.

Printre economiile emergente, OCDE a spus că există şi semne de putere.

Economia din China a avut probleme parţial din cauza scăderii prelungite a pieţei imobiliare.

Totuși, previziunile de creştere au fost revizuite uşor în sus faţă de estimările anterioare.

Potrivit explicațiilor oferite de Pereira, acest lucru se datorează „performanţei mai puternice decât în trecutul recent”.

Marea Britanie
SURSA FOTO: Dreamstime

OCDE a spus că perspectivele globale sunt un indiciu că eforturile băncilor centrale de a opri inflaţia funcţionează

Pereira susține și că politica monetară face „ceea ce ar trebui să facă”, iar veniturile reale „încep să se refacă”.

„Politica monetară face ceea ce ar trebui să facă. Veniturile reale încep să se refacă. Acest lucru va ajuta la consum. De asemenea, credem că inflaţia începe să scadă”, a spus Pereira.

Chiar și așa, el a adăugat că rămân întrebări cu privire la cât de solidă va fi redresarea globală.

Îngrijorarea sa este legată de faptul că băncile centrale arată semne de divergenţă privind traiectoria viitoare a ratelor dobânzilor, potrivit sursei menționate.

„Riscul este, evident, dacă inflaţia continuă să persiste mai mult decât ne aşteptăm, atunci evident că este posibil ca politica monetară să rămână restrictivă pentru un pic mai mult”, a mai spus Pereira.

Inflația totală în rândul celor 38 de ţări membre ar urma să încetinească la 5% în 2024, de la 6,9% în 2023, subliniază OCDE.

Ulterior, urmează să se reducă în continuare la 3,4% în 2025.

Până la sfârşitul lui 2025, inflaţia va reveni la ţintele de aproximativ 2% în majoritatea economiilor majore, susține organizația.