NATO nu intenționează să trimită trupe în Ucraina, spune clar Mircea Geoană

Întrebat dacă NATO intenționează să trimită trupe în Ucraina, Mircea Geoană a răspuns:

„La nivel NATO, liderii NATO pot face declarații, au tot dreptul să o facă, dar noi ca NATO, ca alianță nu avem în clipa de față niciun fel de planificare și de intenție politică de a avea trupe NATO în Ucraina. Pregătim summitul de la Washington din iulie și atunci vom cere liderilor Alianței un rol de coordonare mai important al NATO în spirjinirea Ucrainei.

Avem în continuare aceeași grijă să nu escaladăm acest război, de asta a fi vigilenți, a fi fermi e foarte important. Situatia este delicată pe front, aceste diferențe de forțe, muniție și echipamente a lăsat urme pe frontul din Ucraina, dar nu vedem chestiuni atât de grave”.

Despre posibilitatea ca NATO să permită trimiterea de trupe occidentale pe frontul din Ucraina, Mircea Geoană a spus că Alianța funcționează prin consens.

„NATO funcționează prin consens. În clipa de față nu avem o conversație NATO cu privire la această variantă. În continuare rămânem consecvenți liniei noastre – sprijin masiv pentru Ucraina fără să riscăm escaladarea războiului din Ucraina la un război între Rusia și NATO. Dar ne pregătim să ne apărăm teritoriul și populația”, a declarat el la Digi24.

Emmanuel Macron a afirmat nu exclude trimiterea de trupe în Ucraina

Într-un interviu acordat pentru The Economist, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că este pregătit să trimită trupe la sol în Ucraina în cazul în care Rusia va reuși să spargă frontul. El a subliniat că, în situația în care Ucraina ar solicita ajutor militar la sol, Occidentul nu ar putea să ignore această cerere.

”Dacă ruşii se vor duce şi vor străpunge liniile frontului, dacă va exista o cerere ucraineană – nu este cazul în prezent – va trebui să ne punem în mod legitim întrebarea”, a spus el.

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (SURSA FOTO: Wikipedia)

Președintele francez a adăugat că excluderea categorică a acestei posibilități ar însemna să nu învățăm din experiența ultimilor doi ani. El a subliniat că, inițial statele membre NATO au exclus inițial trimiterea de tancuri și avioane în Ucraina. Însă ulterior, și-au schimbat opinia.

În luna februarie, declarațiile lui Emmanuel Macron au provocat un val de controverse. El a sugerat atunci posibilitatea trimiterea unor trupe la sol din țările occidentale în Ucraina.

Explicația sa a fost că intenția sa a fost să creeze o „ambiguitate strategică” în răspunsul european la invazia rusă a Ucrainei, încercând să promoveze un „salt” pe care îl considera necesar.

Majoritatea statelor membre ale UE și SUA au respins ferm aceste declarații. Ulterior însă, câteva au adoptat o poziție mai apropiată de aceasta.

În replică, adjunctul președintelui Dumei de Stat a amenințat cu uciderea militarilor francezi.

”Aşa cum am spus, eu nu exclud nimic, pentru că avem în faţa noastră pe cineva care nu exclude nimic”, declară Emmanuel Macron The Economist, referindu-se la preşedintele rus Vladimir Putin.

El a adăugat că există o ezitare prelungită în stabilirea limitelor acțiunilor împotriva unei părți care nu mai respectă astfel de limite.

”Am fost fără îndoială prea ezitanţi formulând limitele acţiunilor noastre împotriva cuiva care nu mai are aşa ceva şi care este agresorul”, adaugă el.

Emmanuel Macron a subliniat că are un obiectiv strategic clar: să împiedice Rusia să obțină victoria în Ucraina. Mai multe puteți citi aici.