Mircea Geoană: NATO nu are nicio intenţie să intervină în acest conflict

Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO, a subliniat necesitatea urgentă a Ucrainei de a-și consolida capacitățile de apărare aeriană. A insistat că NATO nu are intenția de a interveni în conflictul în curs și se străduiește să prevină o escaladare. „Sprijinim eforturile Ucrainei de a se apăra și de a respinge agresiunea rusă”, a subliniat Geoană. El a discutat, de asemenea, posibilitatea sprijinului pentru apărarea aeriană a Ucrainei din partea țărilor NATO vecine, cum ar fi România sau Polonia.

Mircea Geoană a declarat că Ucraina are nevoie urgentă de apărare aeriană și a exprimat mulțumirea față de contribuția Germaniei în acest sens. El a subliniat că există o linie de demarcație clară între teritoriul NATO și teritoriul non-NATO, menționând că clauza de asistență reciprocă din Articolul 5 al Tratatului NATO se aplică exclusiv teritoriului NATO și statelor membre. De asemenea, a precizat că NATO nu are nicio intenție de a interveni în conflict și că își propune să evite o escaladare. Geoană a reiterat sprijinul NATO pentru Ucraina în eforturile sale de autoapărare și respingere a agresiunii ruse. El a menționat că situația de pe frontul din Ucraina reprezintă unul dintre cele mai delicate momente ale conflictului, cu riscul de a pierde războiul.

„Ucraina are nevoie urgentă de apărare aeriană şi aş dori să mulţumesc Germaniei pentru contribuţia pe care o aduce în acest sens. Dar nu, există un o linie de demarcaţie clară între teritoriul NATO şi teritoriul non-NATO.

Clauza de asistenţă reciprocă din Articolul 5 din Tratatul NATO se aplică exclusiv teritoriului NATO şi statelor membre. NATO nu are nicio intenţie să intervină în acest conflict.

Prin urmare, încercăm să evităm o escaladare. Susţinem Ucraina să se apere şi să respingă agresiunea rusă. pe frontul din Ucraina şi riscul de a pierde pierde războiul, acesta este unul dintre cele mai delicate momente ale războiului”, a spus el într-un interviu acordat ziarului german „Tagesspiegel”.

Mircea Geoană
SURSA FOTO: Inquam Photos, Sabin Cirstoveanu

Putin ştie că Ucraina va primi în curând noi echipamente

Mircea Geoană a exprimat preocupare cu privire la evoluția situației, subliniind necesitatea de a evita pesimismul excesiv. A menționat că, în prezent, Rusia înregistrează câteva mici câștiguri tactice, considerate valoroase din punct de vedere militar, profitând de vulnerabilitatea actuală a Ucrainei pentru a extinde linia frontului, așa cum se vede în atacurile din nord-est împotriva orașului Kharkiv. Geoană a adăugat că Putin conștientizează că Ucraina va primi în curând noi echipamente, muniții și tehnologie din partea Occidentului, subliniind că este și un război al logisticii.

„Trebuie să ne asigurăm că, în timp ce suntem, pe bună dreptate, îngrijoraţi, să nu devenim prea pesimişti cu privire la evoluţia situaţiei. În prezent, Rusia obţine câteva mici câştiguri tactice. Din punct de vedere militar, sunt neapărat valoroase. Moscova profită de slăbiciunea actuală a Ucrainei pentru a extinde linia frontului.

Vedem în prezent acest lucru cu atacurile din nord-est împotriva oraşului Kharkiv. Dar Putin ştie că Ucraina va primi în curând noi echipamente, muniţii şi tehnologie din partea Occidentului. Este si un război al logisticii”, a zis Mircea Geoană.