Discuțiile dintre Ludovic Orban și Klaus Iohannis ar putea avea un impact asupra strategiei PNL în negocierile cu USR-PLUS şi UDMR pentru formarea unui Guvern de coaliție, conform news.ro

Discuțiile cu ceilalţi parteneri politici au fost blocate după ce Ludovic Orban a fost votat în Biroul Politic Naţional de săptămâna trecută al partidului. De asemenea, următoarea discuţie dintre liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR ar putea avea loc marţi sau miercuri, conform sursei menționate.

Cele trei partide nu au ajuns la un acord comun

Liberalii decis susţinerea lui Ludovic Orban pentru şefia Camerei Deputaţilor, în contextul în care poziția este dorită și de Dan Barna. Cele trei partide nu au ajuns la un acord privind şefia Camerei, cea a Senatului şi premierul, după discuţiile din data 13 decembrie.

În cadrul consultărilor de luni, la Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis, PNL l-a propus premier pe Florin Cîţu, USR-PLUS pe Dacian Cioloş, PSD l-a propus pe Alexandru Rafila şi un guvern minoritar sau unul de uniune naţională, UDMR ar fi avut 2-3 variante pentru şefia Guvernului, însă Kelemen Hunor nu a înaintat vreo propunere de premier şi nici nu a precizat numele acestora, iar AUR a venit cu propunerea lui Călin Georgescu.

Primul anunț după întâlnirile de foc de la Cotroceni

Luni, 14 decembrie, preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanţii partidelor parlamentare pentru a se consulta cu aceştia în vederea desemnării viitorului premier al României.

În urma acestor consultări, şeful statului a susţinut o declaraţie de presă la ora 18:00. Iată ca a avut de transmis preşedintele Iohannis:

„Această prima rundă de consultări a dus la un schimb de opinii bun între reprezentanții acestor formațiuni și mine. Pot să spun că astăzi NU sunt încă întrunite condițiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou Guvern.

Am primit astăzi câteva propuneri, însă cred că este nevoie de cel puțin încă o rundă de consultări, până când lucrurile se cristalizează.

Având în vedere că BEC a comunicat rezultatele finale ale alegerilor parlamentare, acum sunt îndeplinite condițiile pentru convocarea noului Parlament. Intenționez să convoc noul Parlament pentru 21 decembrie. Săptămâna viitoare, luni, se va constitui noul Parlament”, a declarat, luni, Klaus Iohannis.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea