Imediat după alegerile parlamentare, pe scena politică a avut loc o adevărată răsturnare de situație. Ludovic Orban a fost eliminat fără drept de apel din funcția de premier iar mulți s-au întrebat atunci ce l-a determinat pe Klaus Iohannis să facă o asemenea mutare.

Sociologul Sebastian Lăzăroiu a venit însă cu o explicație pentru gestul șefului statului. În opinia sa, Ludovic Orban nu a mai fost desemnat pentru încă un mandat de premier după alegerile parlamentare din 6 decembrie pentru  că este un om de partid. Acest lucru, crede Lăzăroiu, ar fi proidus mari neplăceri într-un guvern de coaliție. Afirmațiile sociologului au fost făcute în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„Probabil nu i-au plăcut mai multe (lui Klaus Iohannis, nr). Orban e om de partid și se vede lucrul ăsta. El, când s-a dus la Palatul Victoria – și dacă ar fi rămas în continuare, probabil că ar fi fost foarte legat de partid. El așa e obișnuit. El e iubit în partid. Să dea și celuilalt, și celuilalt. Nu e omul care să refuze când vine cineva din partid și acum, mai ales că e guvernare de coaliție, e bine să nu existe un premier care să răspundă atât de repede cerințelor partidului din care provine, pentru că partidul îți cere multe. Și dacă tu tot timpul faci concesii, pentru că vrei să-ți păstrezi poziția de președinte, din punctul ăsta de vedere cred că nu l-a plăcut Iohannis prea mult, dar și-a dat seama că nu are încotro”, a apreciat Lăzăroiu.

Conflictele ar apărea inevitabil

În opinia sa, nu crede că a fost o opțiune în anul care a trecut să fie schimbat Ludovic Orban, chiar dacă au fost lucruri care nu i-au plăcut președintelui.

„Dacă l-ai pune acum pe Orban prim-ministru, care e președintele PNL, și ai coaliția asta cu UDMR și USR, Orban, fiind legat de partid, el ar fi tentat să favorizeze partidul din care face parte. Și atunci conflictele ar apărea inevitabil din cauza acestei poziții. Orban știe că trebuie să accepte alt premier, în situația dată, pentru că altfel poate pierde și partidul. Cred că nu vrea să-l piardă, cred că el știe jocul ăsta”, a explicat Lăzăroiu.

În opinia sa, pentru a se putea întoarce la Palatul Victoria, Ludovic Orban trebuie să se și recredibilizeze, pentru că este foarte căzut din punct de vedere al credibilității. „El poate reveni ca premier, cu doi ani înainte de alegerile parlamentare și prezidențiale”, a punctat Sebastian Lăzăroiu.

FOTO: INQUAM/ Octav Ganea