Este răsturnare totală de situație în aceste momente pe scena politică. Cei de la USR-PLUS joacă tare și ar urma să ceară scoaterea din joc a lui Ludovic Orban. Potrivit unor surse din conducera Alianței, discuțiile dinttre liberali și viitorii lor parteneri de guvernare se anunță dure iar totul ar urma să explodeze în următoarele zile.

Cei de la USR-PLUS vor solicita ca discuția să plece de la principiul proporționalității, de la cât a obținut fiecare partid în alegeri. În aceste condiții, USR-PLUS nu vrea să cedeze funcția de prim-ministru către PNL, dar nici pe cea de președinte al Camerei Deputaților.

„Poziția noastră la negocieri este asta: voi aveți mai multe voturi, aveți prima tragere. Dacă vă alegeți președinția Camerei, atunci înseamnă că noi alegem premierul. Dacă alegeți premierul, noi o să solicităm președinția Camerei. Varianta că PNL are și prima și a doua tragere și noi nu spunem nimic este un lucru pe care nu îl acceptăm”, au precizat pentru Europa Liberă surse din conducerea USR-PLUS.

Conform ultimelor date, USR-PLUS pleacă de la ideea că că trebuie să fie tratați ca parteneri egali, în condițiile în care liberalii au nevoie uriașă de ei. În aceste condiții, Dan Barna ar urma să fie norminalizat ca președinte al Camerei Deputaților. Situația pare a fi critică, în condițiile în care PNL nu vrea să renunțe la acest post foarte ușor. Potrivit unor surse liberale, șefia Camerei Deputaților nu intră în discuție să fie cedată. Trebuie subliniat că pierderea acestei funcții de către Ludovic Orban ar duce la izolarea și mai accentuată a acestuia în interiorul partidului.

Planul B este ca în cazul în care PNL desemnează premierul, dar și președintele Camerei, numărul ministerelor să fie împărțit egal. Dacă formula de Guvern rămâne neschimbată, existând totuși posibilitatea spargerii unor ministere, PNL ar lua 8-9 ministere, USR-PLUS va deține 2-3 ministere, iar UDMR 2-3 ministere.

„Negocierea începe de la zero pentru toate funcțiile, nu că unele sunt ale PNL și nu ne putem atinge de ele. Aici e cheia, PNL să înțeleagă că totul se negociază, nu au ei ceva și ne dau și nouă”, a declarat pentru sursa citată un lider din USR-PLUS.

Discuții dure pentru ministere

Nici în ceea ce înseamnă împărțirea ministerelor, lucrurile nu par a fi deloc ușoare. USR-PLUS țintește conducerea unor ministere cu bani: Finanțe, Transporturi, Dezvoltare sau Fonduri Europene. Surse din Alianță, susțin că toți miniștrii PNL vor să rămână în funcție, iar PNL renunță la ministerele cu probleme, gen Muncă, Educație. Pe de altă parte, în interiorul PNL se poartă negocieri chiar pentru aceste ministere de forță. Spre exemplu, cea mai puternică bătălie este cea pentru Ministerul Dezvoltării, ministerul care asigură banii pentru primării. Printre candidați se numără Robert Sighiartău, actualul secretar general al PNL, și Florin Roman, liderul grupului PNL din Camera Deputaților.

Ludovic Orban este și el destul de implicat în negocieri. Fostul premier vrea să păstreze și Ministerul de Finanțe la PNL, funcție dorită insistent de USR-PLUS pentru deputatul Claudiu Năsui. La acest minister, președintele PNL îl dorește pe Ionel Dancă, fostul șef al Cancelariei Guvernului. USR-PLUS nu are încredere că Dancă este capabil să gestioneze un asemenea minister într-un an de criză. O altă discuție este legată de Ministerul Justiției, unde, în cazul în care USR-PLUS preia ministerul, PNL dorește să mențină secretarii de stat. Soluția nu este agreată de cei din USR-PLUS.

Negocierile ar trebui să fie finalizate până la consultările de la Palatul Cotroceni de luni, însă sunt mari șanse că acestea vor continua și săptămâna viitoare.

FOTO: INQUAM/Paul_Ursachi