Cei din USR se pare că ar vrea ca Dan Barna să fie preşedinte al Camerei Deputaţilor sau vicepremier și nu exclude nici şefia Senatului pe care să o preia actualul lider al senatorilor USR Radu Mihail, au declarat surse din partid, pentru News.ro. USR-PLUS va insista să aibă cel puţin un minister avizator – Justiţie, Finanţe, Fonduri Europene sau Dezvoltare.

USR-PLUS nu vrea să aibă aşa puţine ministere în noul Executiv, doar 5 sau 6, şi doreşte cel puţin un minister avizator, între Finanţe, Justiţie, Dezvoltare sau Fonduri Europene, au mai spus sursele menţionate, pentru sursa citată.

Astfel, alianţa va însista la negocieri pentru varianta Dacian Cioloş premier, lucru pe care l-au validat demult în forurile statutare ale celor două partide.

De cealaltă parte, PNL a validat în BPN de miercuri seara ca Ludovic Orban să fie susţinut la şefia Camerei Deputaţilor, iar Florin Cîţu să fie propunerea de prim-ministru care va fi înaintată la consultările cu președintele Klaus Iohannis de la Cotroceni.

Partidele merg la discuții cu Iohannis pe 14 decembrie

În acest context, prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan declara miercuri că vor fi maximum 18 ministere în viitorul Guvern, iar PNL va propune la negocierile cu USR-PLUS şi UDMR să meargă pe procentele obţinute la alegerile parlamentare şi anume liberalii să aibă 10 sau 11 miniştri, cei din USR-PLUS să aibă 5-6 miniştri, iar UDMR să aibă doi miniştri.

Negocierile între PNL, USR-PLUS şi UDMR vor continua și în zilele următoare, joi dimineaţa având loc prima întâlnire a liderilor celor trei formaţiuni, iar preşedintele Klaus Iohannis a participat la prima parte a acestei întrevederi.

Şeful statului a invitat partidele parlamentare la consultări la Palatul Cotroceni în vederea desemnării viitorului premier, luni 14 decembrie, a transmis joi Administraţia Prezidenţială. Primul partid care va avea discuţii cu şeful statului este PSD, urmat de PNL, Alianţa USR-PLUS, Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), UDMR şi minorităţile naţionale.

Sursă foto: INQUAM Photos, Paul Ursachi