Ludovic Orban și Dan Barna, la cuțite! Apar noi informații despre discuțiile aprinse dintre PNL, USR PLUS și UDMR pentru formarea noului guvern de coaliție. Se pare că discuțiile au rămas în impas sâmbătă după ce nu au reușit să ajungă la o  înțelegere privind șefia Camerei Deputaților. Se pare că acestea vor fi realuate duminică. Până luni când președintele Iohannis începe oficial discuțiile cu pratidele privind formarea noului Guvern cele trei echipe de negocieri trebuie să ajungă la un consens.

Oferta PNL pentru USR PLUS privind șefia Camerei Deputaților

Președintele PNL, Ludovic Orban, a propus, sâmbătă, ca soluție pentru deblocarea negocierilor dintre PNL și USR PLUS pentru guvernare, ca el și Dan Barna să se înfrunte la vot, în Camera Deputaților, pentru funcția de președinte al instituției, au explicat pentru Digi24.ro surse participante la discuțiile de la Vila Lac.

Orban a avansat ca soluție pentru ieșirea din impas competiția liberă pentru șefia Camerei Deputaților, adică PNL și USR PLUS să aibă fiecare candidatul său la votul din plen, iar cine intră în turul al doilea să primească susținerea celuilalt, au explicat sursele citate.

În funcție de rezultatul votului final de la Camera Deputaților, celălalt partid care nu a câștigat să fie susținut de parteneri, cu angajament scris, la votul pentru președinția Senatului, fără să mai fie competiție deschisă. Adică dacă PNL ar câștiga la votul de la Camera Deputaților, ar susține apoi la vot la Senat candidatul USR PLUS.

Barna joacă dur și dinamitează negocierile

Dan Barna a respins categoric această propunere, având în vedere că un vot în plenul Camerei Deputaților l-ar dezavantaja net, mai ales că și cei de la PSD vor avea un candidat pentru aceeași funcție – în persoana lui Marcel Ciolacu, iar USR PLUS nu dispune de numărul necesar de deputați pentru a asigura intrarea lui într-un al doilea tur de alegeri pentru funcția dorită.

Președintele PNL le-ar fi spus liderilor USR că funcțiile din Parlament trebuie negociate separat de cele din Guvern și că dacă PNL primește postul de prim-ministru, USR PLUS și UDMR vor primi, simetric, câte o funcție de vicepremier, așa cum s-a mai întâmplat și în alte guverne de coaliție.

UDMR nu a respins a priori această propunere, dar cei de la USR PLUS au insistat că ei nu acceptă altă variantă decât negocierea la pachet a celor 3 funcții de la vârful puterii și că dacă PNL primește postul de premier atunci ei trebuie să aibă dreptul de a alege funcția de la Camera Deputaților.

În caz contrar, dacă nici duminică, când se vor relua negocierile, liberalii nu vor ceda, ei au amenințat că nu vor mai accepta susținerea lui Florin Cîțu pentru funcția de prim-ministru și vor merge luni la Palatul Cotroceni, să îi prezinte lui Klaus Iohannis propria propunere de premier, respectiv Dacian Cioloș.