Astăzi este una dintre zilele cele mai importante pentru viitorul României. Președintele Klaus Iohannis începe, astăzi, seria oficială de negocieri cu partidele parlamentare, rezultate în urma votului din 6 decembrie. Chiar dacă au avut la dispoziție zile întregi ca să bată palma și să ajungă la o înțelegere, negocierile pentru formarea Guvernului au rămas în aer din cauza discuțiilor tensionate pe marginea împărțirii posturilor de putere. PNL vrea să dea și premierul dar să ia și șefia Camerei Deputaților  – promisă lui Ludovic Orban, în timp ce cei de la USR nici nu vor să audă. Ei susțin că ori primesc premierul (post atribuit lui Dacian Cioloș), ori Camera Deputaților (pentru Dan Barna). Vor una din două, dar exclud varianta să le cedeze pe amândouă.

În concluzie, este de așteptat ca soluția salvatoare să vină de la Klaus Iohannis, în timp discuțiilor de la Cotroceni. Jurnalistul Dan Andronic a analizat, într-un amplu editorial pe evz.ro, situația politică actuală dar mai ales poziția pe care ar urma să o adopte Klaus Iohannis.

„Deci, nu sunt probleme cu armonizarea programului de guvernare, cu principiile care să stea la baza viitorului Executiv sau cu neînțelegeri de tip ideologic, așa cum ne amețeau reprezentanții USR. Este vorba pur și simplu de modul extrem de dur în care negociază Dacian Cioloș în numele USR-Plus, de faptul că Ludovic Orban nu vrea să renunțe la poziția de președinte al Camerei Deputaților, agățîndu-se de aceasta ca o ultimă posibilitate de a rămâne relevant din punct de vedere politic.

Ne putem aștepta la o atitudine-surpriză

Astăzi, Klaus Iohannis trebuie să vină cu o soluție! Nu are multe posibilități: Guvern minoritar PNL, un alt candidat la poziția de premier desemnat sau guvernare prin împăcarea părților. Din start, aș exclude ultima variantă.

Prima, cea a Guvernului minoritar, este posibilă, dar greu de pus în practică. Așa că nu ne mai rămâne decât ideea unui nou premier desemnat care să nu mai fie vizibil din partea PNL, în așa fel încât tensiunea să se risipească. Însă, așa cum ne-a obișnuit, președintele Klaus Iohannis are întodeauna o abordare proprie asupra politicii dâmbovițene. Deci ne putem aștepta la o atitudine-surpriză”, a scris Dan Andronic.

El a amintit că astăzi, la Palatul Cotroceni, de la ora 11:00, PSD va veni cu propunerea Alexandru Rafila, PNL cu Florin Cîțu, USR cu Dacian Cioloș, AUR cu Călin Georgescu, iar UDMR și grupul minorităților naționale nu contează.

„Un răutăcios ar putea spune că președintele Iohannis are de unde alege…

Ordinea în care sunt chemate partidele chemate la Cotroceni este dată de numărul de voturi obținute, nu de posibilitatea de a participa la formarea noului Guvern. Aici, principala atribuție revine președintelui României”, a punctat Andronic.